latinica  ћирилица
24/09/2020 |  12:54 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Важан корак за убрзање процесуирања ратних злочина

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да је усвајање Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина изузетно важан корак за убрзање процесуирања ратних злочина и задовољења интереса правде.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Поздрављам усвајање Ревидиране стратегије. Мислим да је заиста било крајње вријеме за њено усвајање, ево двије године након њеног усаглашавања у Надзорном тијелу - истакао је Тегелтија.

Савјет министара данас је на ванредној сједници усвојио Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина.

Ревидирану стратегију, о којој је данас гласано у другом кругу, предложило је Министарство правде у Савјету министара.

БиХ је 2008. године усвојила Стратегију за рад на предметима ратних злочина, која је предвиђала да се на нивоу БиХ процесуирају најсложенији предмети ратних злочина у року од седам година, а сви остали да буду пребачени на ентитетски ниво и завршени до 2023.

Крајем 2015. године истекао је рок од седам година, али нису били завршени сви најсложенији предмети ратних злочина на нивоу БиХ, због чега је Савјет министара у априлу 2017. формирао радну групу која је у мају 2018. доставила Приједлог ревидиране стратегије, која предвиђа да већи број предмета буде пребачен на ниво ентитета.

Према Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина, најсложенији предмети биће процесуирани пред Судом БиХ, а остали предмети, који су према мишљењу правника мање сложени, биће процесуирани пред ентитетским правосуђем или правосуђем Брчко дистрикта.