latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:00 ⇒ 14:03 | Аутор: Index.hr

Хрватска остаје на словеначкој црвеној листи

Портпарол Владе Словеније Јелко Кацин каже да Хрватска још не испуњава услове за скидање са листе епидемиолошки несигурних дестинација, тзв. црвене листе.
Хрватска -
Хрватска

У Хрватској је инциденција нових зараза још висока и изнад 40 обољелих на 100.000 становника у посљедњих 14 дана, рекао је Кацин.

Кацин је ранијих дана најављивао да би словеначка Влада могла промијенити критеријуме за дефинисање епидемиолошки безбједних дестинација, у зависности од тога како ће о томе одлучити заједно чланице Европске уније које покушавају да ускраде критеријуме, како би пролаз унутрашњим границама у ЕУ био усклађен и јединствен и у вријеме другог таласа епидемије.

Према његовим ријечима, та тема на нивоу ЕУ још није затворена, иако се и Словенија начелно залаже за усклађивање критериума, па зато питање критеријума за утврђивање епидемиолошке безбједности остаје у домени националних Влада.

Ревизија епидемиолошких листа

Влада Словеније, с обзиром на погоршано стање у региону, идуће седмице ће ревидирати своје епидемиолошке листе, рекао је Кацин.

Он је додао да ће се, с обзиром на врло повећан број нових случајева у Аустрији, која је још на словеначкој "зеленој" листи, грађанима препоручити да тамо не путују осим у нужним случајевима.

Што се тиче Мађарске у којој је, према ријечима портпарола Владе Словеније, епидемиолошка ситуација врло тешка и "слична оној у БиХ", Кацин је рекао да се Мађарска "сама затворила" јер је затворила границе за странце, па то питање није толико актуелно јер је саобраћај на граници са Словенијом мали.

Кацин тврди да је, без обзира на то што је Њемачка једну словеначку покрајину ставила на своју "црвену" листу, у Словенији стање с развојем другог таласа епидемије боље него у свим сусједним државама, осим у Италији, која има нешто мању инциденцију зараза у посљедњих 14 дана.

Коментаришући одлуку Њемачке Кацин је рекао да је то знак да њемачка амбасада у Љубљани очито добро прати и познаје епидемиолошку ситуацију у Словенији, посебно на западу те земље гдје је до великог повећања броја случајева вируса корона дошло због жаришта у мјесту Пивка и тамошњој истоименој перадарској фабрици, због чега се Берлин одлучио да дио Словеније стави на црвену листу.