latinica  ћирилица
24/09/2020 |  14:21 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Бијељина обиљежила Дан града, највише признање Додику (ФОТО/ВИДЕО)

На данашњи дан прије 77 година, Бијељина је први пут ослобођена од фашистичких окупатора у Другом свјетском рату. Дан града је прилика и за захвалност заслужним институцијама и појединцима.
Бијељина - Дан града - Фото: СРНА
Бијељина - Дан градаФото: СРНА

Тековине Народно-ослободилачког рата не смију бити заборављене, а одавањем почасти народним херојима и њиховим саборцима у борби против фашистичког окупатора, најмање је што ми као њихови потомци можемо учинити, рекли су Михајло Видић, предсједник СУБНОР Бијељина и градоначелник Бијељине Мићо Мићић приликом полагања вијенаца.

- Успјели смо да бисте народних хероја прикажемо широј јавности јер наше млађе генерације нису у цијелости упознате са циљевима и идејама за које су се они борили - каже Видић.

Градоначелник Бијељине додао је да је битно поменути 1.206 људи који су погинули за ослобођење града у том периоду.

- Више од 800 жртава рата, тако да 2.000 људи који су дали животе у борби против тадашњег зла, фашизма, вриједи поменути и вриједи полагати вијенце - истакао је Мићић.

Уручена су и признања града заслужним грађанима Бијељине, са акцентом на организације и појединце који су дали изузетан допринос и несебично радили у борби против корона вируса.

- И сама сам прије двије године награђена Златном медаљом "Филип Вишњић" за најхуманијег љекара Семберије и срце ми је било огромно, а данас се још боље осјећам јер је десетак радника из Дома здравља награђено за несебичан и крајње одговоран рад у борби против вируса корона - рекла је докторка Данијела Ђукин, в.д. директора Дома здравља Бијељина.

Овогодишњи добитник највишег признања Бијељине - Повеље града је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, за изузетан допринос развоју локалне самоуправе и залагање за изградњу виталних инфраструктурних пројеката у Бијељини.

Укупно су додијељена 33 градска признања.

Бијељина - Дан града, Фото: СРНА

- Највише градских признања из области медицине, људи који су се борили против пандемије вируса корона, људи који су били на првој линији одбране против ове пошасти, против које се сви боримо - навео је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина.

Мићић је нагласио да је ове године било мало више награда.

- Ово је била веома специфична и тешка година, година у којој је било доста различитих успјеха, али је највише било борбе против вируса корона и зато је десетак или чак више од трећине било управо из поља Дома здравља и болнице - истакао је Мићић.

Златном медаљом "Кнез Иво од Семебрије" постхумно је награђен Ђоко Михајловић, дугогодишњи генерални секретар Црвеног крста Републике Српске, као и Благоје Гавриловић, за личну храброст и несебично пожртвовање у Одбрамбено отаџбинском рату, те предан рад у Борачкој организацији.

Признања су добили и учесници хуманитарне акције "Респиратори за Српску" и друге градске организације.

Повезане вијести:

Бијељина: Додик положио вијенац палим српским борцима