latinica  ћирилица
24/09/2020 |  16:28 ⇒ 25/09/2020 | 07:30 | Аутор: РТРС

Одлучено како ће гласати заражени вирусом корона и лица у изолацији

Грађанима зараженима вирусом корона и лицима која се налазе у изолацији или су хоспитализована, биће омогућено гласање на локалним изборима у БиХ путем мобилног тима.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Централна изборна комисија БиХ усвојила је данас на хитној сједници Правилник о допунама и измјени Правилника о провођењу избора у Босни и Херцеговини којим је поред осталог прописана процедура остваривања права на гласање бирача који су позитивни на ковид 19 и/или бирача којима је одређена изолација или су хоспитализовани.

Наведеној категорији бирача на њихов захтјев биће омогућено да гласају путем посебно формираног мобилног тима, саопштено је из ЦИК-а.

- Да би остварио бирачко право, бирач позитиван на ковид 19 и/или бирач којем је одређена изолација или је хоспитализован, дужан је најкасније у року од 72 часа прије дана избора лично (путем мејла, факса или телефонских апликација оспособљених за пријем докумената, односно фотографија докумената) или путем другог лица, изборној комисији да достави захтјев за гласање путем ковертираног гласачког листића, односно медицински налаз који потврђује да је позитиван на ковид 19 и/или акт надлежног органа којим му је одређена изолација или хоспитализација - наведено је у саопштењу.

Додаје се да је бирач, којем је дијагностикован ковид 19 након истека рока од 72 часа прије дана избора, или на сам дан избора, дужан да достави захтјев за гласање најкасније на дан избора.

Из ЦИК-а наводе да је Правилником предвиђено да у саставу посебних мобилних тимова по могућности буде најмање један здравствени радник, те да предсједник или најмање један члан овог посебног мобилног тима мора бити опремљен специјалном заштитном опремом.