latinica  ћирилица
24/09/2020 |  18:21 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

Преминуо познати композитор Миша Марковић

Композитор и пјевач Миша Марковић преминуо је у 71. години живота.
Миша Марковић - Фото: Screenshot/YouTube
Миша МарковићФото: Screenshot/YouTube

Истакнути умјетник радио је са великим бројем пјевача бивше Југославије, те је тако био аутор бројних пјесама које су муњевитом брзином постајале хитови.

Марковић је био аутор великих хитова као што су “Реците му да га волим“, “Рузмарин“, “Кунем ти се животом“, “Лажу да време лечи све“, “Срце је моје виолина“, “Ево већ је Божић“, “Еј Бранка, Бранка“, “Босанац“ и многих других које су отпјевали најпознатији пјевачи народне мизике.

Сарађивао је са најзначајнијим именима на музичкој сцени бивше Југославије, као што су Лепа Брена, Мирослав Илић, Тома Здравковић, Бисера Велетанлић, Мерима Његомир, Ханка Палдум, Вера Ивковић, Лепа Лукић, Зоран Калезић и многи други.

Музичку каријеру започео је као пјевач 1972. године када се појавио на Омладинском фестивалу у Суботици. У периоду између 1971. и 1982. године снимио је око 47 плоча, сарађивао је са најпризнатијим композиторима тог времена, међу којима су били: Арсен Дедић, Никица Калођера, Аца Кораћ, Ђорђе Новковић, Корнелије Ковач, Кемал Монтено, Борис Бизетић...

Продао је више од милион плоча и учествовао на многим фестивалима као што су: Београдско пролеће, Хит лета, Месам, Хит парада. Пјесме које је пјевао биле су у врху свих топ листа тадашње Југославије.