latinica  ћирилица
24/09/2020 |  19:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Гутерес: Или ћемо се ујединити или слиједи хаос

Генерални секретар УН Антонио Гутерес изјавио је данас да свет није успио да сарађује у сузбијању пандемије Ковида-19 и да вирус корона тренутно представља пријетњу број један у свијету.
Антонио Гутерес - Фото: nezavisne novine
Антонио ГутересФото: nezavisne novine

Гутерес је пред Генералном скупштином УН за неуспјех међународне заједнице окривио недостатак глобалне спремности, сарадње и солидарности, преноси Асошијетед прес.

Генерални секретар УН је истакао да је корона вирусом у свијету до сада заражено више од 30 милиона људи, да је посљедицама болести подлегло скоро милион обољелих и упозорио да вирус још није стављен под контролу.

- Док земље иду у различитим правцима, вирус се шири у свим правцима - рекао је он.

Гутерес је позвао на глобалну сарадњу међу нацијама, глобалним и регионалним организацијама, међународним финансијским институцијама, трговинским савезима и другим актерима.

Он је рекао да се идеја глобалног управљања мора да проширити "како би се укључила предузећа, грађанско друштво, градови и региони, академска заједница и млади људи".

- Немамо избора. Или ћемо се ујединити у оквиру глобалних институција које одговарају сврси, или ћемо бити сломљени подјелама и хаосом - упозорио је Гутерес.