latinica  ћирилица
25/09/2020 |  08:29 ⇒ 08:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Одложен карневал у Рио де Жанеиру због вируса корона

Школе самбе у Рио де Жанеиру одлучиле су данас да одложе чувени Карневал који је требало да се одржи у фебруару 2021. године, због пандемије вируса корона.
Карневал у Рио де Жанеиру (Фото: rio-carnival.net) -
Карневал у Рио де Жанеиру (Фото: rio-carnival.net)

Школа Лиеса није саопштила нови датум фестивала, али је навела да то зависи од вакцине, преноси Ројтерс.

– Веома је тешко имати карневал без вакцине. Нема шансе да се карневал одржи у небезбједним условима – изјавио је предсједник Лиесе Жорге Кастањеира.

Он је додао да би карневал могао да буде одложен највише до јануара 2022. године, како не би пореметио наредни карневал.

Тринаест бразилских школа самбе током карневала парадирају на Самбодрому пред око 90.000 становника Риа, али и многобројним туристима из цијелог свијета, а датум одржавања мијења се сваке године у зависности од римокатоличког периода великог поста.

Градска скупштина Рио де Жанеира требало би да донесе одлуку о уличним журкама које се обично одржавају током карневала, преноси АП.

Први случај вируса корона у Бразилу забиљежен је 26. фебруара, дан након завршетка карневала.

Скоро све школе самбе повезане су са радничком заједницом, а прије него што су школе почеле да се такмиче 30-их година прошлог вијека, карневал се одржавао на улицама, да би 80-их година прешао на Самбодром.

Посљедњи пут карневал је био одложен за два мјесеца 1912. године због смрти тадашњег министра спољних послова и од тада одржавање свечаности није спријечио ни Други свјетски рат.