latinica  ћирилица
25/09/2020 |  09:50 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Радојичић: И наредне четири године развијати град за 21. вијек

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су постављени стратешки смјерови развоја Бањалуке за 21. вијек, за један савремени средњоевропски град средње величине, додавши да очекује да ће након локалних избора остати на истој функцији и наставити са тим пословима и наредне четири године.
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka) -
Игор Радојичић (Фото: facebook/Grad Banja Luka)

- Поставио сам одређене циљеве кроз изборни програм "Бањалука 2025" који се сад допуњава кроз програм "2025.плус". Поставили смо стратешке смјерове развоја града, усвојена је стратегија развоја града, усваја се акцијски план зеленог града, као и стратегија паметног града, а у току је прихватање урбанистичког плана - изјавио је Радојичић за хрватски Вечерњи лист, издање за БиХ.

Радојичић, који је кандидат СНСД-а за градоначелника Бањалуке, рекао је да он има технички и програмиран приступ, с визијом и стратегијом која гледа 20 година унапријед, те видљиве резултате у протекле четири године.

Према његовим ријечима, конкретни резултати су видљиви, низ урађених ствари које су Бањалуку трансформисале.

- Имамо неколико блокова у којима се ради. Један је читав блок тих комуналних, великих инфраструктурних пројеката, под заједничким називом "Бањалука се гради". У ове четири године направљена је нова градска топлана, нова творница воде за једно широко подручје града, три спортске дворане, четири моста на Врбасу, 12 кружних токова, 26 дјечијих игралишта - истакао је Радојичић.

Он је додао да град улаже у водоснабдијевање и канализацију 28 милиона КМ, чиме би се ријешио овај проблем за више од 95 одсто становништва, као и да се гради нова конгресно-конференцијска концертна дворана.

Говорећи о другом дијелу пројекта који се зове "Бањалука људског лица", Радојичић је истакао да се он бави проблемима старих, младих, инвалида, дјеце, здравства.

Према његовим ријечима, циљ је да се Бањалука развија у градове као што су то регионалне пријестонице.

- Референца нам је оно што се дешава у Београду, Загребу, Љубљани, Новом Саду. Јесмо мањи по броју становника и величини, али једнако као и они настојимо убрзати развој и примијенити њихова искуства - истакао је градоначелник Бањалуке.