latinica  ћирилица
25/09/2020 |  11:50 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

БиХ: Индустријска производња у августу 1,4 одсто мања у односу на јул

Укупна десезонирана индустријска производња у БиХ у августу мања је за 1,4 одсто у односу на јул, те за 6,7 одсто у односу на исти мјесец прошле године, подаци су Агенције за статистику БиХ.
Проширење Индустријске зоне - Фото: РТРС
Проширење Индустријске зонеФото: РТРС

Производња интермедијарних производа у августу мања је за један одсто у односу на јули, а нетрајних произода за широку потрошњу за 5,1 одсто, док је производња трајних производа за широку потрошњу већа за 4,4 одсто, енергије за 1,7 одсто, те капиталних производа за 0,9 одсто.

У августу ове у односу на исти мјесец лани, производња интермедијарних производа мања је за 7,5 одсто, енергије за 8,5 одсто, те нетрајних производа за широку потрошњу за 10,5 одсто, док је производња капиталних производа већа за 6,5 одсто, колико и производња трајних производа за широку потрошњу.

Десезонирана индустријска производња у августу у поређењу са јулом у подручју вађење руда и камена забиљежила је раст од 1,4 одсто, док је у прерађивачкој индустрији забиљежен пад од 0,3 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом 1,5 одсто.

Индустријска производња у августу у поређењу са истим мјесецом прошле године, календарски прилагођена, биљежи пад у подручју прерађивачке индустрије од четири одсто, у производњи и снабдијевању електричном енергијом и гасом 12,5 одсто, те у подручју вађење руда и камена 8,1 одсто.