latinica  ћирилица
25/09/2020 |  11:54 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Сарадња привредних комора Српске и Србије

Представници удружења комуналних и услужних дјелатности и привредних комора Републике Српске и Србије истакли су на састанку у Требињу да су циљеви у наредном периоду размјена искустава, заједничко аплицирање на пројекте и подизање комуналних и услужних дјелатности на већи ниво.
Састанак у Требињу - Фото: СРНА
Састанак у ТребињуФото: СРНА

Директор Градског комуналног предузећа из Требиња Недељко Ламбета рекао је да је данашњи састанак први корак у сарадњи два удружења и привредних комора Српске и Србије.

- Идеја је размјена искустава, заједно да аплицирамо на одређене пројекте, фондове, правна регулатива такође да се промијени. Све комуналне проблеме које имају Вршац, Београд има и Требиње и Нови Град. Желимо то све да поправимо и дигнемо на већи ниво - рекао је Ламбета.

Директор Јавног комуналног предузећа "Градска чистоћа" из Београда Марко Попадић оцијенио је да је ово успјешан наставак заједничке сарадње.

- Највећи заједнички проблем јесте што мора доста да се ради на едукацији. Морамо да радимо на процесу развијања рециклаже, да пробудимо свест код људи колико је битно да се отпад одлаже како треба - рекао је Попадић.

Представник Привредне коморе Републике Српске Миле Петровић рекао је да је град Требиње на прави начин показао како треба да изгледа град и његово уређење.

Секретар Удружења за комуналне дјелатности Привредне коморе Србије Далибор Јокнић истакао је да је комунални сектор врло битан за неку државу, односно локалну самоуправу, додавши да су неки од изазова у овој дјелатности мањак радне снаге и недостатак новца.

- Са друге стране имамо проблем новца, он није само проблематичан у комуналном сектору, али је јако видљив. Токови новца су врло поремећени овом пандемијом, односно наплата је таква каква јесте. Комплетено решење је реформи комуналног сектора - рекао је Јокнић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да му је част и задовољство да чује да је Требиње чист град и изразио спремност да се саслушају примјери из цијелог региона, али и да се презентује све оно што се ради у овом граду на том плану.