latinica  ћирилица
25/09/2020 |  14:17 | Аутор: СРНА

Јовановић: До сада искориштено 15.087 ваучера

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић изјавила је да су, захваљујући правовременим мјерама Владе Српске, спасена многа радна мјеста, а да је туристичким ваучерима, којих је до сада употријебљено 15.087, сачувана и туристичка сезона.
Ваучер (фото: vladars.net) -
Ваучер (фото: vladars.net)

Она је рекла да је почетак ове године најављивао једну од најуспјешнијих година када је ријеч о посјетама страних и домаћих туриста.

- Нажалост, због пандемије вируса корона, ситуација се окренула, али смо се прилагодили томе и окренули промоцији домаћег туризма - навела је Јовановићева у Вишеграду, гдје је данас одржан састанак координационог одбора директора туристичких организација Републике Српске на којем је разговарано о утицају пандемије вируса корона на туризам у Српској.

Савјетник министра за трговину и туризам Републике Српске Драган Талић рекао је да је Влада Српске у јулу пустила у оптицај туристичке ваучере који су умногоме помогли да туризам опстане.

- Дневно се користи и преко 200 туристичких ваучера. Велики проблем представља и безбједност туризма, односно како да се људи сачувају од потенцијалне заразе вирусом корона, а кроз састанке, као што је овај данас, трудимо се да нађемо најбоља рјешења како бисмо помогли нашим привредницима да превазиђу ову ситуацију - истакао је Талић.

Састанак је одржан поводом Свјетског дана туризма, који се обиљежава у недјељу, 27. септембра, а, према ријечима Драгане Шобут из Привредне коморе Републике Српске, ове године је посвећен развоју руралног туризма.

- С тим у вези, Привредна комора Српске је ту да помогне развој ове гране, тако што ће пољопривредне произвођаче анимирати да своја газдинства ставе у сврху развоја туризма, а на основу искустава из окружења - навела је Шобутова.

Предсједник Координационог одбора Туристичке организије Републике Српске Марко Радић констатовао је да је туризам један од сектора на који је пандемија вируса корона највише утицала.

- Разговарали смо и о мјерама које је Влада Републике Српске донијела како би ублажила цијелу ситуацију, као и о томе како је пандемија утицала на локалне заједнице и њихове туристичке организације, те о плановима за наредну туристичку сезону - навео је Радић.

Директор Туристичке организације Вишеград Оливера Тодоровић напоменула је да је у августу велики број гостију боравио у Вишеграду, те да су сви смјештајни капацитети били попуњени.

- Ми већ правимо план рада за наредну годину, као да негативних ефеката пандемије није ни било - истакла је Тодоровићева.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић нагласио је да је веома значајно за Вишеград што се у овом граду обиљежава Свјетски дан туризма.

- Вишеград је већ одавно на свјетској туристичкој мапи препознат као пожељна дестинација. Ове године смо забиљежили мањи број туриста због пандемије, али се надамо да ће од прољећа ситуација умногоме бити побољшана - закључио је Ђуревић.

Састанку координационог одбора директора туристичких организација Републике Српске присуствовали су и предсједници 10 локалних туристичких организација у Српској.