latinica  ћирилица
26/09/2020 |  12:58 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Помен за погинуле борце са подручја Пискавице и Залужана (ФОТО/ВИДЕО)

У бањалучкој Мјесној заједници Пискавица данас је служен парастос за борце Војске Републике Српске који су живот дали за стварање Републике Српске.
Пискавица - Фото: РТРС
ПискавицаФото: РТРС

У Мјесној заједници Пискавица данас је одржан помен и положено цвијеће у знак сјећања на 64 борца из те и МЗ Горња Пискавица, који су дали живот за изградњу Републике Српске.

Градоначелник Игор Радојичић, који је присуствовао помену у Пискавици, казао је да два споменика на једном мјесту говоре о времену и простору на коме живимо. Према његовим ријечима, један споменик симболизује борбу из Другог свјетског рата и страдање 1941-1945. године, а други је из Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Дакле, ово су простори на којима стално траје борба за слободу, на којим стално имамо жртве и у којима сада као резултате тих борби имамо Републику Српску, која представља наш оквир живота – казао је Радојичић.

За садашње генерације, како је нагласио – Република Српска је гаранција опстанка на овим просторима и то је оно око чега сада треба да се окупљамо.

- На свима нама који вршимо различите дужности је да одајемо почаст, да његујемо сјећање на оне који су уградили своје животе у Републици Српској, те да настојимо да заједно свим становницима градимо боље услове живота – навео је Радојичић.

Управо на просторима Пискавице, како је рекао – рађено је много пројеката од комуналне инфраструктуре до обнове и градње садржаја за друштвени живот.

- Углавном настојимо да рјешавамо један по један комунални проблем, а када је ријеч о овим просторима највећи проблем је у вези са водоснабдијевањем и управо су за то везани наши највећи пројекти, али и они за друштвени живот – закључио је Радојичић.

Предсједник Борачке организације града Горан Рогић рекао је да се данас сјећамо погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Пискавице.

Предраг Шибаревић из Пискавице казао је да се сваке године одржава овај помен у знак сјећања на борце са тог подручја који су дали свој живот за Српску. Истовремено, како је рекао, положени су и вијенци за погинуле борце Народно-ослободилачког рата.

Парастос у Залужанима

Данас је и у Залужанима служен парастос за 130 погинулих бораца Војске Републике Српске из Залужана, Куљана и Пријечана.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић, обраћајући се присутнима, истакао је да не постоји већа част, а тежа прилика, да говори, од мјеста на којем се одаје почаст погинулима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

– Иза сваке ове фотографије и имена у спомен-соби, је породица. Шта рећи њиховим члановима за утјеху, када је њихов гибитак ненадокнадив – рекао је Амиџић.

Предраг Кнежевић из Борачке организације града истакао је да не смију бити забирављени борци који су бранећи вјеру, породицу, огњиште, живот положили за оно што данас имамо, за Републику Српску.

– И ове године сабрали смо се да одамо дужну почаст, нашој погинулој браћи. Врло сам емотиван на овим обиљежавањима, која не смију бити једина прилика када се сјећамо жртве наших погинулих сабораца и њихових породица – истиче Кнежевић.

Мјесна борачка организација, сваке године, организује парастос посљедње суботе у септембру. Ове године, организован је у складу са епидемиолошком ситуацијом изазваном пандемијом вируса корона.

Након парастоса, делегације Борачке организације Залужани, Града Бањалука, Удружења пензионера, чланови породица погинулих и несталих бораца положили су вијенце на спомен-обиљежје.