latinica  ћирилица
26/09/2020 |  14:43 | Аутор: СРНА

Возачи у БиХ дугују више од 73,5 милиона КМ за неплаћене казне

Возачи у БиХ за неплаћене казне за саобраћајне прекршаје дугују више од 73,5 милиона КМ, подаци су Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ.
Саобраћај - Фото: РТРС
СаобраћајФото: РТРС

У Федерацији БиХ возачи дугују 46.876.023 КМ за саобраћајне прекршаје, у Републици Српској 23.689.398 КМ, а у Брчко дистрикту више од 3,3 милиона КМ.

Прекршаји су бројни - од вожње неисправног возила, прекорачења брзине, невезања сигурносног појаса, погрешног паркирања и слично.

Саобраћајни инжињер Игор Марковић сматра да су казне мале, као и да у БиХ не постоје репресивне мјере за њихово неплаћање, које су многе друге земље увеле.

Марковић је за портал Кликс појаснио да у репресивне мјере спада то да возач не може регистровати возило ако има нагомилане казне, али да и ту налазе "друге излазе".

- Уколико возач нагомила казне онда региструје аутомобил на супругу, дијете или некога другог. Или рјешава нагомилане казне тако што приликом одузимања возачке дозволе умјесто своје да нечију другу возачку уз изјаву да тада није возио аутомобил. Тако имамо чланова породица са нагомиланим саобраћајним казнама, а да чак годинама нису сјели у аутомобил - рекао је Марковић.

За рјешавање саобраћајног прекршаја судским путем, Марковић је истакао да често зна проћи и више од двије године, па се возачи воде логиком гомилања казни.

За Марковића је погрешан приступ и тај да је казна упола мања уколико се плати у року од осам дана, те да на одређен начин "потиче" возаче да праве прекршаје.

Он сматра да се у БиХ приликом рјешавања саобраћајних проблема људи превише воде социјалном политиком, али да се таквим приступом рјешавању саобраћајне проблематике не може уредити друштво нити направити саобраћајна култура.

- Казне су мале у односу на број возила и на луксуз који посједујемо. Не може и не мора свако имати аутомобил, али ако га имамо онда морамо поштовати саобраћајна правила - истакао је Марковић.