latinica  ћирилица
26/09/2020 |  14:54 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Дани хармонике у Угљевику (ВИДЕО)

У Угљевику је у току 12. фестивал "Дани хармонике". Након концерта, којим је свечано отворена ова манифестација, данас су на програму мастер клас радионице, које држи професор Јуриј Шишкин из Ростова у Русији. Покровитељ фестивала ове, као и претходних година, је Кабинет предсједнице Републике Српске.
Дани хармонике у Угљевику - Фото: РТРС
Дани хармонике у УгљевикуФото: РТРС

Млади хармоникаши имали су прилику да раде са једним од најпознатијих виртуоза хармонике на свијету, професором Шишкином и да од њега добију вриједне савјете.

- Било је јако лијепо радити са Јурујом Шишкином, пошто је он свјетска класа и заиста је лијепо добити нека нова знања и научити нешто ново - каже Лазар Бајић, ученик музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке.

Професор Јуриј Шишкин са Ростовске музичке академије истакао је да је Фестивал хармонике у Угљевику један од најбољих у Европи и да има доста талентованих на нашим просторима.

- Сматрам да је у Европи ово један од најбољих фестивала. Можда у Русији постоје дјеца која свирају на вишем нивоу, али што се тиче Европе, ово је убједљиво најбољи и наистакнутији фестивал - јасан је Шишкин.

Мастер клас похађало је 20-ак учесника, углавном младих који иду у основну музичку школу, а који су дошли из свих крајева Републике Српске и БиХ.

- Била је то изузетна прилика за њих да своја знања унаприједе од тако једног врхунског педагога. Већ сам рекао да је он водећи концертни извођач у свијету и свакако да је то велико искуство и богатство за те младе таленте - рекао је Славиша Перић, организатор Фестивала хармонике у Угљевику.

Фестивал хармонике трајаће до понедјељка, када ће у Бијељини бити одржан завршни концерт ученика Основне музичке школе "Корнелије Станковић" из Угљевика.