latinica  ћирилица
26/09/2020 |  17:20 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Годишњица операције "Халијард" - спасавања савезничких пилота (ФОТО/ВИДЕО)

У Прањанима, код Горњег Милановца, обиљежена је 76. годишњица мисије Халијард, у којој су Југословенска војска у отаџбини и локално становништво, спасили више од 500 савезничких ваздухопловаца, и ваздушним мостом пребацили у Бари. Отворен је меморијални центар, као и нови спортски аеродором на мјесту гдје је некада била импровизована писта.
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav) -
У Прањанима обиљежавање годишњице мисије "Халијард" (Фото: instagram.com/ buducnostsrbijeav)

Обиљежавању су присуствовали предсједник Србије и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Додик је најавио да ће и на другој писти мисије Халијард, у Бољанићу, код Добоја, бити изграђен сличан споменик.

Фото: РТРС

Прво под велом тајне, а затим велом заборава, причу о сакривеним авионима у крошњама Галовића поља и пилотима у шталама и таванима, тек након 76 година дочекао је да исприча један од преосталих свједока који је као 13 годишњак први примијетио необичне госте.

- Чуо сам неку дреку, изашао да видим шта је, кад оно амерички војник виси са падобраном о багрему - препричава свједок Родољуб Јанковић.

Не желећи да се замјере Титу, САД нису износиле у јавност ову причу, рекао је пензионисани пилот, Џон Капело, који је основао фондацију Халијард и документовао приче америчких ветерана.

- Ово је посвећено пилотима који су летјели знајући да се многи неће вратити. Војсци генерала Михајловића која се упркос малим шансама, борила да одбрани земљу од фашиста и грађанима који су своје породице довели у опасност како би помогли америчким пилотима - рекао је Капело.

Фото: Инстаграм

Дејвид Табор, командант специјалних операција наводи да се питао зашто су фамери и обични људи били спремни да ризикују све због групе савезничких пилота.

- Онда сам схватио да, иако их је дијелио језик, култура, географија, - Срби и Американци су тада дијелили исту везу коју дијелимо и данас, а то је љубав према слободи, независности и неустрашивост у одбрани истих - наводи Табор.

Тих 40-их година прошлог вијека, постали смо браћа по оружју и са Американцима и са Канађанима и са Енглезима, рекао је предсједник Србије Александар Вучић, иако 90-те, како каже, не можемо тек тако избрисати.

- Наравно свако од нас ће наћи своје разлоге за 90-те и оптужити оног другог али оно што је наша будућност јесте да са САД градимо односе пријатељства - казао је Вучић.

Југословенска војска у отаџбини средином октобра 1944. године повлачила се из Србије у Босну.

На планини Озрен у близини села Бољанић од 22. октобра до 1. новембра исте године било је оспособљено ново узлетиште.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик најавио је да ће у наредном периоду и ту бити организовано обиљежавање.

- Поносан сам на овај народ, као и на моје људе са Озрена код Добоја што су на такав начин реаговали и направили посебан мост пријатељства са САД. Вјерујем да све ово што чинимо је један нови пут наше сарадње и новог пријатељства који је постављен на темеље и у Првом свјетском рату били смо на истој страни - навео је Додик.

Након 76 година, Галовића поље, поново очекује авионе.

Овај пут, ту се налази права писта и то неће бити војни, него цивилни, спортски авиони.

Идеја оснивача Фондације је да то буде живи споменик, да се људи док лете и сјећају мисије Халијард.