latinica  ћирилица
26/09/2020 |  18:48 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Да ли је БиХ на првом мјесту у региону по шверцу цигарета? (ВИДЕО)

У много чему посљедњи, по шверцу цигарета, у региону и Европи, први. Процијене су да у БиХ више од половине продатог дувана и дуванских производа потиче из нелегалне трговине. Паковања цигарета без акцизне маркице преплавила су наше тржиште.
Шверц (фото: Управа полиције) -
Шверц (фото: Управа полиције)

Више од 100 милиона марака прихода је изгубљено у првих осам мјесеци ове године у односу на исти период 2019. године.

Како израчунаше економисти, године нелегалне трговине са овом акцизном робом однијеле су мостове, клиничке центре, вртиће, школе.

Они које се баве легалном продајом цигарета тврде да годишње губе више стотина милиона марака због шверца овом акцизном робом. Нелојална конкуренција за посљедицу има мање плате запослених и мањи број радних мјеста.

- Ми годишње губимо 200 милиона КМ. Тим новцем би могли подићи плате радницима за 30 одсто и запослити још продаваца - каже Ајла Алимановић, диркеторка Е-новина БиХ и Лафка киоска у Републици Српској.

Годинама БиХ биљежи све мање прихода од акциза на дуван и дуванске производе, а број пушача није смањен. Да црно тржиште постоји показују и подаци Управе за индиректно опорезивање.

- У осам мјесеци 2020. године приходи од акциза износили су 500 милиона КМ, док су у истом периоду 2019. године достизали 608 милиона. За неких 108 милиона КМ у овој години су мањи приходи - рекао је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

БиХ је прихватила услов ЕУ да из године у годину повећава акцизе на цигарете. Тај темпо није пратио и раст животног стандарда. И то је сматрају економисти довело до црног тржишта.

- Имамо веома скупе легалне цигарете које наше становништво са платежном моћи не може да финансира. Велика је разлика у цијени легалних и нелегалних цигарета - истиче Раде Шегрт, економиста.

Алимановићева додаје да се на илегалном тржишту може производ купити за једну марку, док је, како наводи, цијена у киосцима 5,5 КМ.

Колико губимо од нелегалне трговине цигаретама говори и чињеница колико је инфраструктурних објеката могло бити изграђено.

Акција Стоп нелегалној трговини позива и грађане да пријаве неодговорне трговце.

Није циљ промовисати конзумирање цигарета већ стати у крај шверцу. У односу на окружење када се пореди најјефтинија кутија цигарета, од БиХ већу цијену има Хрватска и Словенија.