latinica  ћирилица
27/09/2020 |  09:25 ⇒ 09:26 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Почело 65. Стеријино позорје

Најпрестижнији позоришни фестивал у Србији, Стеријино позорје, отворен је у Новом Саду.
"Стеријино позорје" у Новом Саду - Фото: blic.rs
"Стеријино позорје" у Новом СадуФото: blic.rs

Церемонија отварања 65. Стеријиног позорја одржана је у Српском народном позоришту.

Истакнута српска глумица Бранка Петрић Фехмиу, својевремено добитник Стеријине награде, истакла је у бесједи на отварању да Позорје деценијама одолијева времену и живи до данашњих дана.

Фехмиу је подсјетила на многе великане театра који су својим талентом дали велики допринос Позорју у претходним деценијама.

- Сећам се многих којих више нема и поздрављам што су својим талентом и креативношћу допринели да ово наше позорје траје - рекла је Фехмиу.

Она је напоменула да се позориште као и читав свијет стално мјењај. "Ипак, без обзира на промене, живимо на плећима наших предака", додала је Фехмиу.

Послије њене бесједе на Позорју је изведена представа Српског народног позоришта "Смедерево 1941", прва од седам представа у такмичарској селекцији.

Представу "Смедерево 1941" режирала је Ана Ђорђевић, а посвећена је погинулим глумцима Српског народног позоришта у Другом свјетском рату.

Стеријно позорје трајаће до 4. октобра, требало би да буде одиграно 13 представа, а планирано је да наступе позоришни ансамбли из Загреба и Сарајева.

Фестивал је почео са неколико мјесеци закашњења због пандемије вируса корона.