latinica  ћирилица
27/09/2020 |  09:48 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Словенија: Нове мјере због вируса корона

Словенија од сутра уводи десетодневни карантин за држављане земаља које се налазе на црвеној и наранџастој листи како би спријечила ширење вируса корона, а несметан улазак биће могућ само уз негативан пи-си-ар тест, одлука је словеначке Владе.
Љубљана (фото: Jacob Riglin) -
Љубљана (фото: Jacob Riglin)

Тестирање мора бити извршено у некој од земаља ЕУ или Шенгена и не смије бити старији од 48 часова, појаснили су из Владе јучарешњу одлуку.

Нова одлука Владе Словеније, како пише сарајевски портал "Кликс", односи се и на држаљане БиХ који ће од сутра за улазак у Словенију морати да посједују негативан пи-си-ар тест, а у супротном иду у карантин.

Из слованчке Владе су напоменули да особа, која је рјешењем стављена у карантин, може да се тестира на присуство вируса корона и уколико резултат буде негативан, надлежно тијело ће опозвати одлуку.

Постоји 12 изузетака када карантин неће бити наложен и није потребан негативан тест, а односи се на пријављене раднике, превознике робе, путнике у транзиту који ће Словенију напустити најкасније 12 часова послије уласка, особе са дипломатским пасошом и слично.