latinica  ћирилица
27/09/2020 |  10:05 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Српског научника славе 33 споменика широм планете

Великом српском и свјетском научнику Николи Тесли, најпознатијем и најцјењенијем Србину на свијету, подигнута су 33 споменика у 20 земаља, а "Гугл" претраживач има регистрованих 38,6 милиона претрага на Теслино име.
Никола Тесла - Фото: РТРС
Никола ТеслаФото: РТРС

Највише, 21 обиљежје Тесле, налази се на америчким факултетима и универзитетима и то на Харварду, Јејлу, Колумбији, Принстону, Мичигену, пишу Вечерње новости.

Тесла има споменике и бисте у Азербејџану, Русији, Јапану, Аустралији, Турској, Црној Гори, Републици Српској, Мађарској.

Према писању Новости, у Хрватској, која својата Николу Теслу, постоје споменици у његовом родном Смиљану и у Загребу.

Највећи споменици Тесли налазе се у САД, Канади, Чешкој.

Бронзани споменик, рад вајара Франа Кршинића постављен је 1976. године на Нијагариним водопадима у држави Њујорк са америчке стране, а исти споменик се налази испред Електротехничког факултета у Београду.

Споменик српском генију у Прагу у бронзи висок је два и по, а широк четири метра.

Награда "Никола Тесла", у виду његове мале скулптуре, додјељује се у Холивуду за техничко-технолошка достигнућа и иновације у области филмске индустрије.

Једна средња школа у САД у држави Илиноис планира да од наредне године носи име Николе Тесле.

Припремају се и спомен-бисте Николе Тесле у Будимпешти и у Грацу на Технолошком факултету гдје је студирао.

Из Теслине научне фондације у САД је најављено да ће од предсједника Доналда Трампа бити затражена дозвола да се Тесли подигне споменик и у Музеју Смитсонијан у Вашингтону.