latinica  ћирилица
27/09/2020 |  12:04 ⇒ 14:21 | Аутор: sputniknews.com

Предсједник Азербејџана: Има рањених и међу цивилима и војницима, одговорићемо

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев изјавио је, поводом ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху, да има погинулих и рањених међу цивилним становништвом и међу војницима након што су јерменске снаге отвориле ватру дуж линије раздвајања.
Предсједник Азербејџана Илхам Алијев (Фото: Press-služba prezidenta Azerbaиdžana) -
Предсједник Азербејџана Илхам Алијев (Фото: Press-služba prezidenta Azerbaиdžana)

Алијев се обратио грађанима Азербејџана.

- Јерменске снаге су јутрос почеле да пуцају на положаје војске Азербејџана и насеља у разним правцима дуж линије раздвајања. Ватра је отварана из различитог оружја, укључујући оно великог калибра. То је још једна војна провокација Јерменије - рекао је Алијев.

Како је истакао, Азербејџан неће остати нијем на дјеловање Јерменије.

- Тренутно су у току напади на положаје противника, уништена је војна техника - рекао је Алијев.

Ситуација у Нагорно-Карабаху

У Нагорно-Карабаху је јутрос дошло до нове ескалације.

Јерменске снаге обориле су два азербејџанска хеликоптера и три беспилотне летјелице, изјавила је портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан.

Та област, додала је, нашла се под ваздушном и артиљеријском ватром азербејџанских снага.

Министарство одбране Азербејџана је претходно саопштило да су јерменске снаге пуцале дуж линије раздвајања и да има жртава међу цивилима.

У међувремену, у непризнатој Републици Нагорно-Карабах уведено је ратно стање и проглашена је мобилизација. Исту одлуку је потом донијела и јерменска влада.

Реаговала је и званична Москва позивом да се моментално обустави ватра, као и ОДКБ који је поручио да се конфликт мора рjешавати само мирним путем.