latinica  ћирилица
27/09/2020 |  12:50 | Аутор: СРНА

Шулић: ФБиХ је тренутно земља миграната, а не оних који су генерацијама тамо живјели

Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић изјавио је за Срну да када год СДА говори о рату сваки грађанин се присјети изјаве Алије Изетбеговића да је спреман жртвовати мир за БиХ и сваки грађанин БиХ осјети немир знајући да је Изетбеговић тај свој наум и реализовао.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- Осјећај који се јавља код младих када СДА поново помиње рат је нешто што највише тјера људе из ове земље, јер многи млади кажу да не желе да им дјеца расту у земљи несигурности, а несигурност својим изјавама, политиком и поступцима изазива СДА која се још није одрекла илузије о унутарној држави - истакао је Шулић.

Упитан да прокоментарише позив Асоцијације младих СДА упућен предсједнику СНСД-а Милораду Додику "да врати одузета права Бошњацима и Хрватима у Републици Српској", Шулић је рекао да оптуживање Милорада Додика и Републике Српске за кршење права повратника више је него злонамјерно, посебно када те оптужбе долазе из ФБиХ у којој је број повратника минималан, а и тај минималан број повратника сваки дан не живи, већ преживљава повратнички живот.

- Уколико се изузму општине Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац, у којима повратници живе захваљујући директном контакту са друштвеним системом Републике Српске, ФБиХ се тренутно може више назвати земљом миграната него земљом оних који су генерацијама тамо живјели, били протјерани деведесетих година, а у овом периоду покушали да се врате на своја вјековна огњишта - констатовао је Шулић.

За разлику од ФБиХ, нагласио је предсједник МСД, повратници у Републику Српску, која је прва провела процес враћања имовине, дијеле исте проблеме и перспективе као и сви други грађани.

- У Српској нема инцидената који су оријентисани према повратницима и Српска свима пружа једнаке могућности. Препорука за младе СДА, који су оптужили предсједника Додика и Српску за лош статус повратника, је да упореде резултате пописа становништва из 1991. са резултатима посљедњег пописа и у њима ће наћи одговор на питање ко више поштује повратнике Српска или сусједна ФБиХ - навео је Шулић.