latinica  ћирилица
28/09/2020 |  07:21 ⇒ 07:27 | Аутор: СРНА

Институције Српске ће се бранити од удара бошњачке стране

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да се нападима политичког Сарајева и обавјештајног сектора на премијера Радована Вишковића покушава извршити удар на институције Републике Српске, али се то неће дозволити.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Којић је истакао за АТВ да су оптужбе које долазе из Сарајева против Вишковића неосноване и неутемљене, без икаквих доказа, те да се ништа од тих прича ни директно ни индиректно не може повезати са премијером.

Он сматра да обавјештајни и параобавјештајни сектор жели да пресумјери пажњу са афера попут "Шпанца" у вези са предсједником Суда БиХ, "Осмице" о директору Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, али и дешавањама у СДА.

Смијешно је и апсурдно оно што се медијски ставља на терет Вишковићу. Манипулише са документима тако што помињу само презиме и користећи презиме покушавају нешто да ставе на терет премијеру Српске, рекао је Којић.

На тај начин, додао је, покушава се скренути и пажња са прислушкивања званичника Српске.

Којић је истакао да Центар располаже са 6.000 материјала доказне докуметације у којој се Радован Вишковић не помиње, те додао како је он био частан војник.

Само се у два документа, појашњава, помиње презиме Вишковић, али је у питању сасвим други човјек.

Он је подсјетио на тезу директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића да је и нерођено дијете у Републици Српској геноцидно, што је ширење националне и расне мржње и кривично дјело.

- Све иде у смјеру да је Република Српска геноцидна творевина, да је БиХ искључиво муслиманска држава што ни на један начин не може да се дозволи јер овдје живи више од 1,2 милиона Срба који се вијековима борњ за слободу - истакао је Којић.

Према његовим ријечима, ратни злочин, догађаји у Сребреници, као и Приједор који покушавају да наметну главни су политичког Сарајева адут против Републике Српске.

На оптужбе федералних медија да је открио заштићеног свједока, Којић је одговорио да су то само могли да учине они.

Од Тужилаштва БиХ је затражио истрагу како је и на који начин дошао снимак заштићеног свједока у јавност, те кривичну одговорност онога који је пустио снимак на коме је аутентичан глас заштићеног свједока.

Када је ријеч о правосуђу БиХ, Којић је испричао како су се током суђења вршили притисци на поједине свједоке, да су људи осуђивани на основу лажних доказа, а да се нико у Суду БиХ није окренуо на праве доказе, јер је намјера била да се само недужно лице пошаље у затвор.

- Већи проблем данас имамо у Суду БиХ, него у Тужилаштву - истакао је Којић, те нагласио како у тужилаштву има људи који хоће озбиљно да раде.

Он је рекао да ће вјероватно до краја године бити три јака предмета за злочине над Србима.

У случају предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца, Којић је навео да се поставља оправдано питање како он може да доноси одлуке, ако је приликом апликације за ту функцију дао нетачне податке о себи, а комплетна моћ правосуђа је у његовим рукама.

Он је додао да је предсједник Суда у потпуности провођења бошњачких политика, јер постављањем судија у вијећа може да утиче на доношење пресуда, па је навео примјер како је првостепено вијеће ослободило групу Срба, а другостепено вијеће их осудило на вишегодишње затворске казне.

Којић је поручио да институције Републике Српске треба јачати и ићи на јачање њене самосталности.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је, када је ријеч о нападима на премијера Вишковића, у питању план који је давно представљен да се више од 20.000 Срба учини одговорним за догађаје из јула 1995. у Сребреници.

- За премијера Вишковића се ради о потпуно измишљеној причи и попуњавању плана да се што већи број Срба нађе на оптуженичкој клупи - рекао је Савчић.

Он је истакао да су борци забринути за судбину Српске, али да су спремни да је бране и одбране због крајње намјере наставка рата другим средствима.

О прислушкивању званичника Српске, Савчић је рекао да то годинама траје, те да је имао увид у транскрипте пресретнуих разговора и увијек је прислушкивана само српска страна, никада она друга.