latinica  ћирилица
28/09/2020 |  09:05 | Аутор: СРНА

За вакцинацију против грипа више вакцина него икада до сада

За овогодишњу вакцинацију против вируса грипа, која ће у Србији почети већ од почетка октобра, грађанима ће бити доступан највећи број доза до сада, а први пут послије 14 година на располагању ће имати и домаћу вакцину, пише Блиц.
Вакцинација против грипа - Фото: РТРС
Вакцинација против грипаФото: РТРС

Лист наводи да је Републички фонд здравственог осигурања обезбиједио у првој тури 344.920 доза вакцина.

По цијени од 795 динара /око 6,7 евра/ по дози уговорена је четворовалентна вакцина против грипа за старије од три године, коју производи "Абот", а вакцина за узраст до 36 мјесеци, која кошта 1.194 динара /око 10 евра/ и четворовалентна је, уговорена је са београдским Институтом за вирусологију, вакцине и серуме Торлак.

Торлакова вакцина против сезонског грипа "торваксфлу" ће, како се очекује, бити доступна у октобру, а најкасније у новембру.

Најављује се да би Торлак сам могао да произведе око 200.000 доза, тако да се за ову годину очекује око 600.000 вакцина, што је двоструко више него годину дана прије, наводи лист.

Директор Торлака Вера Стојиљковић рекла је да је домаћа вакцина већ регистрована и да је од надлежне агенције за лијекове Србије добила дозволу.

Она је додала да је тренутно у току производња активне компоненте вакцине против грипа, након чега слиједи контрола квалитета, те финализација и добијање сертификата, а потом дистрибуција и употреба.

Лист наводи да вакцинација против грипа обично почиње половином новембра, а због епидемије вируса корона, вакцина против грипа ће ове године бити доступна већ од октобра.

Вакцину против грипа о трошку осигурања добиће најосјетљивије категорије становништва.

Препорука је да је приме особе које су старије од 60 година, хронични болесници, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић објаснио је да је вакцина против сезонског грипа веома важна у овом моменту, јер ће се тако избјећи поклапање са грипом и подсјетио да је међусобно дјеловање могло да се види прошле зиме и прољећа на примјеру Италије.

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је раније да је против грипа требало да се вакцинише готово два милиона људи.

- Набављено је 347.000 хиљада, Торлак има да испоручи најприје 150.000, па још 100, те ћемо за сада укупно имати око 700.000 вакцина, што је дупло више него што се може очекивати - рекао је раније Кон.