latinica  ћирилица
28/09/2020 |  12:46 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

Кнежевић: Aнкетни одбор да испита све случајеве корупције

Авокат Здравко Ђукановић, који брани бизнисмена Душка Кнежевића, затражио је данас да Скупштина Црне Горе формира анкетни одбор који би саслушао црногорског предсједника Милу Ђукановића и друга лица у вези са свим корупционашким аферама.
Мило Ђукановић и Кнежевић Душко (Фото:info4s.net) -
Мило Ђукановић и Кнежевић Душко (Фото:info4s.net)

У захтјеву упућеном предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу, Ђукановић наводи да би задатак анкетног одбора требало да буде утврђивање поријекла 1,5 милиона евра на кастоди рачуну црногорског предсједника.

Осим тога, анкети одбор би требало да се бави утврђивањем поријекла средстава којима је изграђена велелепна кућа у луксузном дијелу Подгорице, затим учешћем Ђукановића у аферама "Телеком" и "А2" у вези Електропривреде Црне Горе.

Анкетни одбор би, како је наведено у захтјеву, требало да се бави утврђивањем других злоупотреба, незаконитих радњи и корупционашких активности које је предузимао Мило Ђукановић у периоду док је обављао функцији предсједника и премијера Црне Горе.

У захтјеву Бечићу наводи се да би анкетни одбор требало да се бави утврђивањем основаности 20 кривичних пријава, које је одбрана Кнежевића поднијела надлежним тужилаштвима против више лица у црногорској извршној и судској власти од којих ни једно није испитано нити окривљено.

Кнежевићев адвокат сматра да је њихово испитивање неопходно, јер су сви поступали по директним инструкцијама и налозима Мила Ђукановића.

- Предлажемо да се пред анкетним одбором, осим других свједока, своја сазнања изнесе и Душко Кнежевић - наводи адвокат Ђукановић.

Он је изразио увјерење да ће анкетни одбор у својој контролној функцији доћи до значајних сазнања и резултата, које би након тога требало доставити тужилаштву и другим надлежним државним органима Црне Горе.