latinica  ћирилица
28/09/2020 |  13:22 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

Србија улаже 13 милијарди евра у спајање са регионом

Србија учествује са 13 милијарди евра у инфраструктурним пројектима који је повезују са регионом, било да је ријеч о БиХ, Црној Гори, Мађарској, Македонији или Албанији, изјавила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић у обиласку моста на Сави - Фото: РТРС
Зорана Михајловић у обиласку моста на СавиФото: РТРС

Приликом обиласка моста преко Саве у Рачи који се гради на траси будућег ауто-пута, Михајловићева је навела да је Србија за овај ауто-пут и мост издвојила 220 милиона евра и да вјерује да ће мост за двије и по године бити завршен, како извођач обећава.

Са Михајловићевом су били министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић и министар комуникација и промета у Савјету министара Војин Митровић, саопштено је из Владе Србије.

Она је истакла да је важно да грађани знају колико Србија ради на регионалном повезивању, те да ово није само питање изградње ауто-пута и моста, већ и интегрисаних граничних прелаза који ће допринијети бржем кретању људи и робе, мањим транспортним трошковима и скраћењу чекања на границама.

- Са БиХ ћемо се повезати и ауто-путем Пожега-Котроман, гдје ћемо, такође, имати један гранични прелаз. Уз интегрисане граничне прелазе на "Братољубу", овом мосту и Котроману, процјене су да ће се транспортни трошкови смањити за 25 одсто - навела је Михајловићева.

Митровић рекао је да овај мост и ауто-пут повезују Србију, Републику Српску и БиХ и значе много за народ Срема и Семберије, али и за двије земље.

- Вријеме ће показати колико је овај ауто-пут значајан. Стварамо предуслове за бољи развој и живот грађана са обје стране ријеке. Ови мостови спајају народе, али и привреде као важне чиниоце развоја наших земаља - истакао је Митровић.

Поповић је захвалио Михајловићевој на подршци у реализацији овог пројекта, те нагласио да радови теку по уговореној динамици.

- Завршили смо процес експропријације и планске документе, што су неопходни услови за изградњу дионице ауто-пута са наше стране. Рача више неће бити уско грло нити сметња у добрим односима двије земље - рекао је Поповић.

Турски амбасадор у Србији Танжу Билгич истакао је да радове изводи позната турска компанија Ташјапи и да је сигуран да ће пројекат бити завршен на вријеме, док је потпредсједник те компаније Емре Токмак навео да ће као одговорна компанија испунити све обавезе, јер осјећају одговорност како према својој држави Турској, тако и Србији и БиХ.

Повезане вијести:

Мост на Рачи дио регионалног повезивања народа и привреде