latinica  ћирилица
28/09/2020 |  14:48 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Лукић: Оштро се противимо ревизији Дејтонског споразума

Прва СДС оштро се противи ставовима бившег високог представника за БиХ Кристијана Шварц-Шилинга и хрватског премијера Андреја Пленковића за ревизију Дејтонског споразума и увјерена је да се томе једногласно противи читав политички српски корпус, поручо је лидер ове странке Радомир Лукић.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

- Шварц-Шилингов став је само један очекиван наставак антисрпског расположења који би за све оно што се десило у бившој Југославији кривио српски народ, који је најмање крив за све што се десило и који је једини желио да очува Југославију - рекао је Лукић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Лукић разумије разлоге из којих Пленквић има такав став, али и да би хрватски премијер морао да разумије и да је све оно што је снашло Хрвате у БиХ аминовао први хрватски предсједник Фрањо Туђман, који је отворено радио на стварању муслиманско-хрватске федерације.

Он је рекао да у БиХ постоје "два бошњачка члана" Предсједништва БиХ, јер Жељко Комшић није хрватски члан Предсједништва, те да су Хрвати у одређеним стварима неравноправни.

- Пленковић може тражити ревизију Устава ФБиХ и да се промјеном тог Устава успостави равноправност Хрвата у ФБиХ, али не подржавамо промјену двоентитетске структуре БиХ, која би задирала у државно подручје Републике Српске - поручио је Лукић.

Лукић је рекао Прва СДС подржава став српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који се противи ставу друга два члана Предсједништва да БиХ призна независност самопроглашеног Косова, нагласивши да очекује да Додик у томе истраје и да Народна скупштина Републике Српске подржи Додиков захтјев за заштитом виталног националног интереса Републике Српске по овом питању.

Говорећи о предстојећим локалним изборима, Лукић је рекао да је Прва СДС пријавила своје кандидатске листе у 20 градова и општина, те да ће подржати Игора Радојичића за градоначелника Бањалуке.

- Радојичић је до сада веома добро вршио градоначелничку дужност, због чега би требало да обнови мандат и да заврши послове које је започео - истакао је Лукић.

Лукић је представио кандидатску листу Прве СДС са именима 15 кандидата за одборнике у Скупштини града Бањалука, чији је носилац пензионисани пуковник Војске Републике Српске Рајко Кнежевић, изражавајући очекивање да ће ова странка освојити од једног до три одборничка мјеста.

Кнежевић је рекао да се Прва СДС противи оркестрираним нападима из ФБиХ на премијера Републике Српске Радована Вишковића и Републику Српску.

- Вишковића знам из ратног периода као честитог, вриједног и одговорног човјека, јер сам био у Главном штабу. Вишковић је у свим својим задацима био као и данас, само млађи. Он је имао муку да обезбиједи гориво и превоз јер је у рату лакше било доћи до литра крви, него литра горива - истакао је Кнежевић.

Кнежевић је поручио да ће се, уколико уђе у градску Скупштину Бањалуке, у свом раду залагати за заштиту права борачке популације, помјерање старосне границе за младе брачне парове до 35 година, те да се подстакне индивидуална стамбена изградња и подржи град Бањалука да постане пријестоница културе.