latinica  ћирилица
28/09/2020 |  16:34 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Вукосавље: Уз подршку Савјета министара биће ријешено водоснабдијевање насеља Језеро

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија најавио је данас наставак пружања помоћ општини Вукосавље ради рјешавања основних инфраструктурних проблема грађана и нагласио да ће пројектом у насељу Језеро, за који је Савјет министара обезбиједио 45.000 КМ, бити ријешен проблем воде за пиће.
Тегелтија у Вукосављу - Фото: РТРС
Тегелтија у ВукосављуФото: РТРС

Тегелтија је истакао приликом посјете овом насељу да у тој мјесној заједници људи десет година имају водовод, али воду могу само да користе за техничке потребе, не и за пиће.

- Ово је добар пројекат којим ће на тај начин људима који су изградили своје нове домове напокон ријешити проблем воде за пиће на овом подручју - рекао је Тегелтија новинарима.

Истичући да је ријеч о општини у којој готово цјелокупно становништво чине с једне стране избјегла и расељена лица и са друге стране повратници, он је нагласио да се онда зна са каквим се проблемима мјештани сусрећу - од основних егзистенцијални проблема повратника за обнову кућа до проблема избјеглих и расељених лица који су тек требали да изграде своје домове.

- Људи то обично ураде, али је питање да ли локална заједница може то да прати са становишта основне инфраструктуре - истакао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да је на састанку било ријечи и о изградњи потисног вода којим би било ријешено комплетан систем водоснабдијевања општине Вукосавље.

- То је пројакт вриједности 400.000 КМ који буџет ове општине не може сам да обезбиједи, али кроз пројекте Владе, Савјета министара и локалне заједнице тај пројекат можемо да ријешимо - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да ће Савјет министара наставити да пружа помоћ општини Вукосавље у циљу рјешавања основних инфраструктурних проблема грађана који овдје живе.

- То нису велики пројекти него се прије свега тичу рјешавања путне инфраструктуре. Многи људи још немају минималне услове. Ми ћемо помоћи овој општини кроз пројекат у овој години - рекао је Тегелтија.

Када је ријеч о, како је рекао, можда најважнијем пројекту изградње евентуалне пословне зоне за општину Вукосавље, он је нагласио да тај пројекат системски рјешава позицију општине јер се на просторима петљи и искључења са ауто-путева праве пословне зоне.

- Биће доста напорно да се кроз имовинске односе, кроз израду адекватних пројеката и кроз изградњу Коридора "Пет це" Вукосавље адекватно позиционира. Они су први ту у додиру са ЕУ - навео је Тегелтија.

Он очекује да ће убрзо почети изградња Коридора "Пет це" на дионици од Јоховца према Модричи и Вукосављу и да ће Вукосавље знати да искористи те потенцијале који се увијек појаве када се граде велики инфраструктурни пројекти као што је ауто-пут.

Начелник општине Вукосавље Борислав Ракић рекао је да ће пројектом деманганизације воде у Мјесној заједници Језеро у вриједности 80.000 КМ, од чега је 45.000 КМ обезбиједио Савјет министара и 35.000 КМ је из локалног буџета, бити ријешен проблем воде за пиће за 220 домаћинстава.

Ракић је истакао да је проблем у Мјесној заједници Језеро био повишени манган тако да вода није била за пиће него само за техничку употребу.

- Могу рећи да је са данашњим даном овај проблем на један начин и ријешен. Ови људи годинама имају само техничку воду, нису имали воду за пиће. Ми смо тај проблем успјели ријешити, захваљујући Савјету министара и дијелом из локалног буџета - рекао је Ракић новинарима.

Он је изразио задовољство што је Тегелтија посјетио Вукосавље као први предсједавајући Савјета министара који је дошао у ову општину.

Ракић је рекао да су разговарали о низу значајних пројеката којим би се ријешили највећи проблеми свих грађана ове општине у којој је по 40 одсто Срба и Бошњака, 15 одсто Хрвата и пет одсто ромске заједнице, што је, како је рекао, тешко укомпоновати када аплицирате према пројектима у Влади Републике Српске, у федералном министардтву и Савјету министара.

- Али, ова администрација је све проблеме рјешавала сукцесивно према приоритетима - рекао је Ракић.

Он је рекао да је на састанку било ријечи о Коридору "Пет це" за који сматра да представља будућност развоја локалне заједнице, а циљ је спријечити одлазак младих људи са овог подручја, што је евидентан проблем прије свега за Посавину.

- Причали смо о потисном воду, ми смо ријешили сам бунар, односно водоцрпилиште, сада остаје да се ријеши потисни вод како би базени могли бити напуњени водом за пиће и на тај начин ријешићемо водоснабдијевање и за преостали дио општине - рекао је Ракић.

Он је додао да је разговарано и о свим осталим инфраструктурним проблемима и пројектима и свему ономе што Савјет министара и предсједавајући Тегелтија могу да помогну.