latinica  ћирилица
28/09/2020 |  16:43 ⇒ 29/09/2020 | 08:47 | Аутор: СРНА

Додик: Прошло вријеме кажњавања, неопходан дијалог (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да људи схватају да је прошло вријеме када су ЕУ и међународни фактор, прије свега западни, за стање у БиХ кривиле само једну страну и према њој предузимали ригорозне казне, истакавши да је неопходан нови дијалог.
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ) -
Милорад Додик (фото:M. KADRIĆ)

- Ако хоће можемо разговарати о свему што је урадио високи представник, а урадио је на штету Дејтонског споразума и није дозволио да се афирмишу фактори у БиХ и стране како је речено у Дејтону - рекао је Додик новинарима у Добоју.

Он је навео да ће чланови Предсједништва БиХ путовати у Брисел гдје ће, како је навео, званичнике ЕУ покушати упознати о развоју ситуације у БиХ која је конзервирана на немогућности да функционише ефикасно.

Према његовим ријечима, свака промјена у БиХ је могућа искључиво и само ако се договоре двије стране, а то су Република Српска и ФБиХ.

- То никада није било јер је високи представник кршио међунардно право, наметао прописе. Они сада покушавају да то легалузују тако што о томе ћуте. Али напросто чињенице говоре да он није имао право да мијења Дејтон. Он је масовно мијењао Дејтонски споразум и то је тема која мора бити враћена на почетак, да се о њој разговара - навео је Додик.

Додик је констатовао да је политички дијалог једини начи на који се могу ријешити питања у БиХ.

- У медијима смо ових дана видјели да је и Кристијан Шварц-Шилинг, који се сматра за поборника муслиманске политике на овим просторима, прије неки дан рекао да међународна заједница треба да види има ли снаге да успостави неки нови облик за функционисање БиХ или да дозволи да се у њој разиђу политички фактори односно конститутивни народи. То говори о томе да постоји свијест код многих људи да је немогуће да БиХ функционише па и код самог Шилинга без обзира како мисли и шта о томе говорио - рекао је Додик.

Додик каже да Српска преферира политички разговор у миру, те да жели мир и стабиност.

- Српска је добила у Дејтону оно што је добила и ми само то тражимо назад, Ако тога нема, наше концепције наравно морају да се развијају на други начин - закључио је Додик.