latinica  ћирилица
28/09/2020 |  16:56 | Аутор: СРНА

Линта: Пленковић дубоко увриједио невине српске жртве

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истакао је да је премијер Хрватске Андреј Пленковић на комеморацији српским цивилима у Вариводама дубоко увриједио невине српске жртве, понављајући своју врхунску лаж о такозваној српској агресији.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је истакао да је Пленковић тиме дубоко увриједио не само српске жртве у Вариводама, већ на стотинама других мјеста широм Хрватске, те да та изјава потврђује да се Хрватска није суочила са својим усташком прошлошћу.

- Потпуно је јасно је Пленковић није дошао у Вариводе због тога што искрено и дубоко жали српске жртве, већ да би још једном јавно рекао најбезочнију измишљотину да је такозвани домовински рат био праведан и да је имао обрамбени карактер, а да су масовни злочини послије "Олује" тобоже били чин појединаца - навео је Линта у саопштењу.

Линта је нагласио да је потпредсједник хрватске Владе из редова Срба Борис Милошевић данас у Вариводама, у присуству Андреја Пленковића и /предсједника Самосталне демократске српске странке/ Милорада Пуповца, још једном пљунуо у лице српском народу, посебно крајишким Србима, јер је бесрамно изјавио да Срби да морају признати да су се побунили против легално изабране хрватске власти на челу са Туђманом.

У саопштењу Линта истиче да помирења између Србије и Хрватске нема без истине која се темељи на чињеницама.

- То значи да Хрватска мора једног дана смоћи снаге и признати да је усташки режим Фрање Туђмана главни кривац за рат у Хрватској, јер је стратешки циљ био стварање хрватске државе без или са што мање Срба - оцијенио је он.

Крајишким Србима је, додао је Линта, рат био наметнут и они су узели оружје у руке да им се не била поновио геноцид који су доживјели у НДХ.

Он додаје да је у рату било злочина и са српске стране, али су они били дјело појединаца, а не дио плана.

Линта сматра да Хрватска никад неће бити модерна држава док год се не огради од Туђманове усташке политике, у чије име је протјерано више од пола милиона Срба, систематски уништавана и отимана српска имовина, убијено више од 10.000 Срба и готово сви злочини су остали некажњени, међу њима и онај у Вариводама.

- У данашњој назадној и проусташкој Хрватској Хрватски сабор је покровитељ комеморације убијеним усташким зликовцима у Блајбургу, Влада Хрватске је легализовала усташки поздрав "За дом спремни", преживјеле усташе из времена НДХ примају пензије, величају се хрватски злочинци, отима се српска имовина и друго - напомиње он.