latinica  ћирилица
28/09/2020 |  20:09 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево: Свечано отворен 21. "Лут фест"

У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је свечано отворен 21. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" на којем ће у наредних пет дана бити одиграно пет представа.
Тања Ђаковић отворила 21. Лут фест - Фото: СРНА
Тања Ђаковић отворила 21. Лут фестФото: СРНА

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић која је отворила манифестацију, изразила је задовољство што овај међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу упркос епидемиолошкој ситуацији наставља континуитет одржавања, упркос отежаним околностима.

- У питању је један од престижних, ако не и најзначајнијих фестивала за дјецу у Републици Српској. Оно што је посебно важно јесте да овај фестивал својом традицијом значајно утиче на културни одгој младих и нових генерација, те образује нову позоришну публику која већ сад има изграђен однос и љубав према позоришној умјетности - навела је она.

Ђаковићева је истакла да је један од стратешких циљева ресорног министарства развој публике, односно, нових генерација који ће посјећивати установе културе.

- Публика у Источном Сарајеву ће већ од наредне године имати прилику да ове фестивале посјећује у новоизграђеној згради позоришта које ће, наравно, утицати на побошљање културног живота у Републици Српској - рекла је Ђаковићева.

Она је указала да је "Форум театар", који је организатор "Лут феста", али и "Првог кадра" и других важних културних фестивала и манифестација у Републици Српској, захваљујући раду на унапређењу културне сарадње од Министарства просвјете и културе Републике Српске добило статус репрезентативног удружења у култури.

Предсједник Организационог одбора фестивала, начелник Општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић је истакао да се због актуелне епидемиолошке ситуције "Лут фест" одвија у пуно другачијим околностима и много скромније.

- Морали смо мало промјенити програм и учинити га скромнијим и мањег обима и да нашим намлађим и у овим промјењеним околностима омогућимо да уживају у фестивалу - рекао је Ћосић и захвалио гостима из Ниша, Суботице али и Републике Српске.

Он је изразио жаљење јер због актуелне ситуције нису могли да дођу гости из Бугарске који су долазили током ранијих фестивала.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево изразио је увјерење да ће 22. "Лут фест" бити одигран на великој и малој сцени појашњавајући да би се то догодило и ове године да актуелна епидемиолошка ситуација није успорила радове на изградњи новог објекта позоришта.

Директор фестивала Витомир Митрић је нагласио да су неки фестивали због ситуације са пандемијом ковид-19 програме организовали онлајн, истичући да су организатори "Лут феста" били искључиво против такве праксе јер је за луткарство значајно да оствари директан контакт гледаоца, односно, дјетета са луткама.

- Међутим, догодило нам се да је представа којом смо отворили фестивал "Пиринска фолклорна магија" Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова, видео пројекција. Мислим да нисмо пуно изгубили на церемонији отварања јер ћемо имати још много догађаја наредних дана фестивала - појаснио је Митрић.

Директор "Лут феста" изразио је жаљење што неће моћи много дјеце да погледа пет представа у наредних пет дана, како се то догађало претходних година напомињући да је најважнија чињеница да се фестивал упоште одржава.

У име Скупштине Града Источно Сарајево и општине Источна Илиџа гостима фестивала су се обратили Мирослав Лучић и начелник Маринко Божовић који су изразили задовољство да "Лут фест" наставља традицију упркос актуелене епидемиолошке ситуције.

Током церемоније отварања организатори фестивала честитали су 90. рођендан пјесникињи Дари Секулић и уручили пригодан поклон.

Према програму фестивала, вечерас је одржана видео-пројекција луткарског спектакла "Пиринска фолклорна магија" Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова, с обзиром да извођачи због актуелне ситуције везано за вирус корона нису могли да дођу у Источно Сарајево.

Директор фестивала Митрић уручио је и признање "Златна анима Радослав Лазић" Игору Бојовићу за допринос развоју луткарске умјетности и свеукупно стваралаштво на развоју, афирмацији и унапређењу луткарства.

- Први пут сам на фестивалу у Источном Сарајеву. Ово је трећа по реду награда ове врсте коју сам добио. Лазића сам чак и лично познавао и разговарао о томе како предмету удахнути живот. Како лутку учинити бољом од живог глумца - рекао је Бојовић и истакао да му је велика част да прими признање.