latinica  ћирилица
28/09/2020 |  22:26 ⇒ 22:27 | Аутор: СРНА

ХДЗ БиХ: У Загребу указано на проблематичне политичке ставове СДА

На састанку хрватског премијера Андреја Пленковића са челницима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем указано је на проблематичне ставове СДА око унитарног и грађанског уређења БиХ који су у супротности са Уставом БиХ, као и на све истакнутије поруке да ће се "случај Комшић" наставити институционално практиковати и спустити на друге нивое власти као својеврсна пријетња Хрватима као конститутивном народу.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

У саопштењу из ХДЗ-а наводи се да је на састанку истакнуто да је апсолутно неприхватљиво да се Хрвати називају "мањином" и избјегавање политичког договора СДА о "избору легитимних представника како налаже Устав БиХ који је неопходно регулисати кроз тренутно неуставни Изборни закон БиХ".

- У таквим околностима легитимним представницима хрватског народа окупљеним у Хрватски народни сабор /ХНС/ није остављено превише могућности јер саговорници за те теме упорно одбијају разговоре којим се требају ријешити кључне препреке за функционисање земље, њених институција и било какав искорак у контексту ЕУ интеграција. Избјегавање сарадње с легитимним представницима Срба, без обзира ко то био, контрапродуктивно је за свеукупне односе и стварање поларизације која подрива уставни поредак - сматрају у ХДЗ-у БиХ.

На састанку у Загребу поновљен је јединствен став да се ради о сусједним земљама које морају имати редовне састанке на највишим нивоима уз отворену комуникацију с политичким представницима сва три конститутивна народа како би се сарадња додатно проширила, али и избјегле евентуалне двосмислене поруке које се често у јавности злонамјерно перципирају и импутирају.

- Сусрети на највишим нивоима морају послужити као изврстан примјер међусобног унутрашњег уважавања у БиХ те заједничких државних разговора са сусједним земљама као што је Хрватска. Уједно, такав приступ је практична потврда да Хрватска поштује уставни поредак БиХ утемељен на уставној одредници равноправности три конститутивна народа - саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

У саопштењу се додаје да је стабилност БиХ, условљена пуним поштивањем уставног поретка и равноправности три конститутивна народа, кључна претпоставка за њену просперитетну европску будућност, у складу са препорукама Европске комисије и ЕУ парламента.

То даље упућује, наводе из ХДЗ-а БиХ, на неопходност имплементације релевантних одлука Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права како би се осигурале кључне реформе у погледу заштите начела демократског представљања и конститутивности сва три народа у БиХ, те људских права свих њених грађана.

- На састанку у Загребу оцијењено је да спровођење договора око одржавања локалних избора у Мостару, које су ЕУ институције поставиле као кључан приоритет, представља охрабрујући искорак и јасан показатељ колико је компромис важан за развој демократије у друштву утемељене на начелима владавине права и људских права - наводи се у саопштењу.