latinica  ћирилица
29/09/2020 |  07:55 ⇒ 22:12 | Аутор: РТС

Јерменија и Азербејџан одбијају разговоре, Русија покушава да спријечи сукоб (ВИДЕО)

У Нагорно-Карабаху се настављају борбе снага Азербејџана и Јерменије. Повећава се и број жртава на обје стране.

22.05 - Алијев: Турска не учествује у сукобу

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев негирао је наводе о томе да Турска учествује у оружаном сукобу у спорној територији Нагорно-Карабах. Турска није дио сукоба и не учествује у њему, нема потребе - рекао је Алијев за руску телевизију, а преноси Тас.

21.00 - Русија покушава да спријечи сукоб азербејџанске и јерменске дијаспоре

Азербејџански амбасадор у Русији Полад Булбулоглу био је на састанку у руском министарству спољних послова, гдје је разговарано о спречавању сукоба између азербејџанске и јерменске дијаспоре.

Булбулоглу се састао са замјеником министра спољних послова Русије Андрејем Руденком и првим замјеником министра спољних послова Александром Горовим.

Они су се раније састали и са амбасадором Јерменије у Москви.

- Позвали су ме да поново контактирам нашу дијаспору и азербејџанске грађане који живе овдје. Власти су затражиле да спријечимо понављање јулских догађаја због ескалације сукоба у Нагорно-Карабаху - рекао је Булбулоглу. 

19.29 - Пашињан: Није добра атмосфера за преговоре с Азербејџаном

Јерменски премијер Никол Пашињан каже да за преговоре с Азербејџаном није добра атмосфера у којој су у току војне операције у Нагорно-Карабаху.

Пашињан је рекао да су високи турски војни званичници били у Азербејџану и руководили војним операцијама, преноси Ројтерс позивајући се на руске агнеције.

Јерменски премијер позвао је међународну заједницу да осуди азербејџанску и турску агресију.

19.19 - Путин затражио обуставу ватре

Руски предсједник Владимир Путин затражио је данас током телефонског разговора са премијером Јерменије Николом Пашињаном од страна у спору око Нагорно-Карабаха да обуставе ватру, саопштено је из Кремља.

18.52 - Алијев: Нема разговора о отцјепљењу области Нагорно-Карабах

Предсједник Азербејџана Илхам Алијев одбацио је сваку могућност за разговоре о отцјепљењу области Нагорно-Карабах и истакао да су захтјеви Јеревана неприхватљиви, преносе руски медији.

17.07 - И Турска демантује да су оборили јерменски авион

Портпарол кабинета турског предсједника Фахретин Алтун демантује информацију да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион у ваздушном простору Јерменије, преноси Ројтерс.

Алтун истиче да су тврдње јерменских званичника "потпуна неистина".

- Јерменија треба да се повуче са територије коју је окупирала, умјесто што се служи јефтиним пропагандним триковима - рекао је Алтун. 

16.52 - Азербејџан негира да је турски ловац оборио јерменски авион

Министар одбране Азербејџана негира наводе јерменског Министарства одбране да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион и да је том приликом пилот погинуо, преноси Ројтерс.

16.39 - Турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион, погинуо пилот

Турски ловац Ф-16 оборио је авион Су-25 јерменског Ратног ваздухопловства, саопштило је јерменско Министарство одбране.

16.31 - Баку: Јерменија усмртила 11 цивила, гранатирају школе, болнице, зградe

Јерменска страна је артиљеријским гађањем територије Азербејџана од почетка конфликта усмртила 11 цивила, а ранила 33, саопштено је из азербејџанског Генералног тужилаштва.

Азербејџан оптужује јерменску страну да наставља гранатирање школа, стамбених објеката, болница, вртића и административних објеката.

Тврде да је оштећено 65 стамбених објеката, као и пет других цивилних здања, преноси Спутњик.

16.09 - Руска Дума позива Јерменију и Азербејџан да се врате преговорима

Државна дума Русије позвала је сукобљене стране у области Нагорно-Карабах да се врате преговорима и изразила спремност да буде посредник у стабилизацији ситуације.

Руски посланици су изразили озбиљну забринутост због наглог заоштравања ситуације у Нагорно-Карабаху. У саопштењу Думе истакнуто је да је неопходан моментални прекид ватре.

- Посланици Државне думе позивају стране да се што прије врате преговарачком процесу и спремни су да пруже посредничку помоћ у стабилизацији ситуације" - наведено је у саопштењу.

Саопштење Државне думе биће прослеђено предсједнику Русије, Влади Русије, парламентима Азербејџана и Јерменије, копредсејдавајућим Минске групе ОЕБС-а, Интерпарламентарној унији, Парламентарној скупштини ОДКБ, Интерпарламентарној скупштини земаља-учесница Заједнице независних држава, Парламентарној скупштини Савјета Европе и Парламентарној скупштини ОЕБС-а.

14.25 - Помпео позвао Јерменију и Азербејџан да зауставе сукобе

Амерички државни секретар Мајк Помпео позвао је Јерменију и Азербејџан да прекину непријатељства око региона Нагорно-Kарабах.

Помпео је током посете Kриту рекао да је о сукобима разговарао са грчким министром спољних послова Никосом Дендиасом.

- Министар спољних послова и ја позабавили смо се сукобом у Нагорно-Kарабаху, гдје обе стране треба да зауставе сукобе, раде са копредсједавајућима Групе из Минска и врате се на суштинске преговоре што је прије могуће - изјавио је Помпео.

12:49 - Турска спремна да подржи Азербејџан и на бојном пољу и за преговарачким столом

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да је Турска спремна да подржи Азербејџан и на бојном пољу и за преговарачким столом.

- За овај проблем постоји само једно рјешење. Јерменија мора напустити територију Азербејџана. Ако се то не догоди, проблем неће бити ријешен. Спремни смо да пружимо подршку Азербејџану и за преговарачким столом и на бојном пољу - нагласио је Чавушоглу, преноси агенција Анадолија.

12:10 - Јерменија тврди да су оборена два азербејџанска хеликоптера

Портпаролка Министарства одбране Јерменије Шушан Степањан објавила је данас да су током сукоба снаге Нагорно-Карабаха обориле два азербејџанска хеликоптера.

Степањан је на свом Фејсбук профилу написала да су хеликоптери оборени системом "Игла".

Она је објавила и снимке наводно оборених летјелица, преноси РИА Новости.

10:55 - Алијев: Погинуло најмање 10 цивила

Најмање десеторо азербејџанских цивила погинуло је откако су почели сукоби оружаних снага Азербејџана и Јерменије у области Нагорно-Карабах, изјавио је азербејџански предсједник Илхам Алијев.

Јерменска и азербејџанска војска оптужују једна другу за нападе на пограничне положаје и цивилна насеља у Нагорно-Карабаху.

10:24 - Данас хитан састанак Савјета безбједности УН-а

Савјет безбједности УН састаће се касније данас како би се разговарало о кризи у спорној области Нагорно-Карабах, у којој је дошло до сукоба јерменске и азербејџанске војске.

Ванредни састанак су затражиле Белгија, Француска, Њемачка, Естонија и Велика Британија, а разговорима, који ће бити затворени за јавност и без представника зараћених страна, присуствоваће представници око 15 чланица Савјета безбједности УН.

08:40 - Јерменија објавила снимак напада на азербејџанске позиције

Министарство одбране Јерменије објавило је снимак напада на азербејџанске снаге. На снимку се, осим уништавања војне технике, види и тренутак напада на групу азербејџанских војника који су стајали на отвореном.

Јерменска страна тврди и да су оборили још један азербејџански дрон. 

08:36 - Меркелова да обузда агресивну политику Турске

Јерменски премијер Никол Пашињан је током телефонског разговора са њемачком канцеларком Ангелом Меркел позвао да "обузда агресивну политику Турске" у региону, саопштено је из прес-служба Владе.

- Пашињан је навео да од почетка јулских догађаја /погоршања ситуације на јерменско-азербејџанској граници/ Турска показује невиђену активност у региону. Он је позвао њемачког канцелара да уложи све напоре за заустављање агресивног и деструктивног понашања Турске и спријечи њено учешће у региону - наводи се у саопштењу.

Меркелова је изразила "дубоку забринутост" због настале ситуације и нагласила да не постоји алтернатива мирном рјешавању проблема Карабаха, те да је потребно вратити се у мировни процес у оквиру Минске групе ОЕБС-а, преноси Спутњик.

08:14 - Дачић: Апелујемо на обје стране да се врате за преговарачки сто

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС да су за Србију и Јерменија  и Азербејџан пријатељске земље и апеловао да се врате за преговарачки сто.

- Ријеч је о замрзнутом конфликту у региону Нагорно-Карабах који траје већ двадесет година. Ово је и упозорење за све нас у региону, колико је мало времена потребно да се запале старе ватре и колико је важно да сачувамо мир - истакао је Дачић.

07:40 - Војска Нагорно-Kарабаха: Оборили смо азербејџански авион

Портпарол предсједника Нагорно-Kарабаха Ваграм Погосјан саопштио је да је војска Нагорно-Kарбаха оборила авион азербејџанских снага. Пагосјан је прецизирао да је, према информацијама којима располаже војска, ријеч о летјелици Ан-2.

Азербејџанска страна је одбацила наводе о обарању авиона као нетачне.

07.20 - Погинуло још 26 војника

Власти региона Нагорно-Kарабах у Азербејџану с већинским јерменским становништвом, саопштиле су да је још 26 њихових војника погинуло у сукобима са азербејџанским снагама. Обје стране оптужују ону другу да користи тешку артиљерију.

07.05 - Азербејџанско министарство: Борбе настављене током ноћи

Азербејџанско министарство одбране саопштило је да су током ноћи настављене борбе двије стране у региону Нагорно-Карабаха, преноси Ројтерс.

Према посљедњем извештају који преноси агенција Ројтерс, другог дана рата погинуло је најмање 55 особа, иако нема прецизних података о томе колико људи је изгубио Азербејџан а колико Јерменија.

Не престају борбе у Нагорно-Карабаху

Власти Нагорно-Карабаха саопштавају да су јуче, другог дана сукоба, погинула 53 њихова војника током сукоба са војском Азербејџана.

Предсједник непризнате републике Нагорно-Kарабах Араик Хартјуњан наводи да је ово рат "на живот и смрт".

Уједињене нације позивају обје стране да хитно обуставе борбе и врате се преговорима.

Из министарства наводе да је укупно погинуло шест азербејџанских војника, док је 19 рањено. 

Нагорно-Карабах са својим стратешким положајем кроз који пролазе међународни цјевоводи са нафтом и гасом у граничном појасу између двије државе заузима око 11.500 квадратних километара. Ту живи око 150.000 људи.

Коријени конфликта око ове планинске области потичу од 1923. године, када су је совјетске комунистичке власти поклониле Азербејџану, иако је у том тренутку у њој живело 96 посто Јермена.