latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:05 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Предсједница Српске наставља посјету Салцбургу

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић данас наставља посјету Салцбургу.

Цвијановић је јуче у Салцбургу учествовала на Европском самиту, чија је овогодишња тема "Европа, солидарност и мир".

Она је рекла да је пандемија вируса корона, поготово у њеној првој фази, указала на одређене слабости у функционисању ЕУ и, посебно, на одсуство неопходне солидарности између њених чланица.

На Самиту, на којем учествују истакнути представници аустријске и европске политике, привреде и науке, Цвијановић је изразила увјерење да ће Унија, након почетног шока и несналажења, из ове кризе изаћи јача и ефикаснија.

Тема првог, централног панела, којим је уједно и отворен Самит, била је "Европа, корона и демократија: изазови и шансе", саопштено је из Кабинета предсједнице Републике.

У раду панела, осим предсједнице Српске, учествовали су министар за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едштадлер, министар правде Мађарске Јудит Варга и генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу, које су се у дискусију укључиле уживо путем видео-линка, док се присутнима обратила и потпредсједник Европске комисије и комесар за демократију Дубравка Шуица.

Саговорници су разговарали и о улози снажне регионалне политике у превазилажењу изазова које је произвела пандемија, истичући да децентрализација и принцип супсидијарности могу значајно допринијети превазилажењу кризе, а регионални дијалог и прекогранична сарадња вратити пољуљано повјерење међу државама Европе.

Оцијењено је да је економски опоравак и заштита здравља становништва, уз очување динамике друштвеног живота, приоритет свих држава у Европи, те да су солидарност, подршка и разумијевање неопходни како би се одржало повјерење у демократске процесе и адекватно одговорило на изазове које је пандемија проузроковала.

Салцбуршки европски самит традиционално организује Институт регија Европе, а ове године централна тема је пандемија вируса корона, односно њене посљедице у друштвеном, политичком и економском контексту.

Почасни покровитељи Салцбуршког европског самита су предсједник Аустрије Александер ван дер Белен и аустријски канцелар Себастијан Курц, који се присутнима обратио видео-поруком на отварању првог панела.

Осим учешћа на панелу, током првог дана Самита, предсједница Српске се састала са министром за ЕУ и уставна питања Аустрије Каролине Едштадлер, те предсједником и оснивачем Института регија Европе и специјалним савјетником Јоханеса Хана, европског комесара за буџет и администрацију ЕУ Францом Шаусбергером.