latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:24 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Десетогодишњи Новак свира Моцарта и Бетовена

Новак Трифковић /10/, ученик другог разреда бијељинске Основне музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац" који је страствено, а веома рано, показао жељу за свирање тежих композиција на клавиру, освојио је прво мјесто на Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу.
Новак Трифковић - Фото: СРНА
Новак ТрифковићФото: СРНА

- Интересовање за музику показао је још пре поласка у школу. Ми смо пратили његово интересовање и када је дошао моменат предложили му да похађа музичку школу. Дилема је била да ли гитара или клавир. Нисмо пуно утицали на дете, ипак је њему тада било осам година. Пустили смо нека сам одлучи - кажу за Срну Новакови родитељи Слађана и Зоран.

Оба родитеља имају основно музичко образовање.

- Истицало је вријеме за упис у припремни разред музичке школе, требало се одредити за који инструмент и наш Ноле је сам одлучио - свираће клавир - истичу Новакови родитељи.

Почела је школска 2018/19. година и креће упознавање са музичком школом, клавиром и теоријом музике.

- Како је вријеме пролазило и прво полугодиште, примјетили смо да је Ноле све заинтересованији да свира и теже композиције, које нису у програму за припремни разред. Биле су то композиције Моцарта, Бетовена, али и неке из поп музике, прије свега шведске групе АББА - кажу Слађана и Зоран.

Трифковићи, као и наставник клавира, поносни су на Новаков таленат. Они наводе да је, завршивши припремни разред, Новак у школској 2019/20. години кренуо у редовни први разред бијељинске Основне музичке школе "Стеван Стојановић Мокрањац", код професора Александре Радосављевић.

- Ноле је дијете које у том периоду већ показује свој таленат за музику много више, а, уз стручну помоћ, већ почиње да свира и познате композиције - истичу они.

У фебруару 2020. године Новак Трифковић учествује на свом првом такмичењу.

- Било је то у Шапцу на 24. Међународном такмичењу младих пијаниста, а учесници су били подијељени у старосне категорије. Жири је имао међународни карактер. У својој класи, од максималних 100 бодова, Ноле добија 98 и осваја прво мјесто на свом првом такмичењу - наводе Трифковићи.

Они наглашавају да су у плану била још два такмичења до краја школске године 2019/20, али су због пандемије отказана.

Без обзира на то, Новак наставља да вриједно ради и током распуста.

- Почетком нове школске године креће у освајање нових знања и вјештина које носи музичка култура. У најави су такмичења за која се треба припремити и одабрати композиције - кажу Зоран и Слађана Трифковић.