latinica  ћирилица
29/09/2020 |  09:48 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Подигнута прва тужба за порицање геноцида над Србима

Професор историје на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић поднио је кривичну пријаву против колеге, професора Николе Самарџића због због одобравања, умањивања и правдања геноцида над српским народом у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и у логору смрти Јасеновац.
Никола Самарџић и Милош Ковић - Фото: илустрација
Никола Самарџић и Милош КовићФото: илустрација

Ковић је рекао да је ову, прву кривичну пријаву за порицање геноцида у НДХ од 1945. године до данас, поднио прије неколико дана на основу Кривичног законика.

- Начелно је важно да знамо да ли у нашој земљи некажњено може да се каже да смо заслужили злочин у Јасеновцу - изјавио је Ковић за "Вечерње новости".

Ковић је навео да је Самарџић своје ставове исказивао на друштвеним мрежама, подржавајући поруке спорног садржаја.

Он напомиње да је кривична пријава против Самарџића поднесена и због јавног позива на прогањање, хапшење и убијање политичких противника у Србији, по угледу на Голи оток, као и због слављења и правдања злочиначке хрватске акције "Олуја" из 1995. године у којој су Срби убијани, пљачкани и протјерани.

Према Ковићевим ријечима, пријава је поднесена и због Самарџићевог јавног подстрекавања мржње, дискриминације и насиља против српског народа.

Ковић наводи и да се овом кривичном пријавом, послије пола вијека одужује дуг безименој покланој дјеци у Јасеновцу, на Козари, Старој Градишци и Пребиловцима, које нема ни у једном списку.

- У времену обнове проусташких идеја и праксе у Хрватској, БиХ, па и у Црној Гори, у доба опште ревизије наше историје и ревизије резултата Првог и Другог светског рата, више не можемо да ћутимо - наглашава Ковић.

Он поручује да грађани Србије треба да знају да на основу Кривичног законика имају право и обавезу пред својим мученичким прецима да спријече и зауставе порицање геноцида над српским народом.

Професор Ковић истиче да је кривична пријава поднесена државном тужиоцу, који може да је прихвати или одбије.

- А чак и ако је одбије, ми ћемо тачно знати на чему смо - да свако у нашој земљи може да каже да смо заслужили Јасеновац - каже Ковић.