latinica  ћирилица
29/09/2020 |  10:01 | Аутор: СРНА

Још није вријеме за отварање тржишта енергије

Привредна комора Републике Српске сматра да, уз пуно уважавање обавеза преузетих међународним споразумима, Српска и БиХ још нису спремне за потпуно отварање тржишта енергије.
Привредна комора РС - Фото: РТРС
Привредна комора РСФото: РТРС

- Српска располаже великим капацитетима за производњу електричне енергије, која је њен властити производ и због чега је цијена струје код нас повољнија него у окружењу. Ове услове треба задржати јер производња електричне енергије представља нашу компаративну предност у погледу цијене струје која обезбјеђује конкурентност наших производа - наводи Привредна комора у Приједлогу за програм економских реформи Српске за период 2021-2023. године.

У Приједлогу се истиче да Влада Републике Српске и јединице локалне самоуправе морају спријечити било каква додатна оптерећења, односно поскупљење услуга јавних предузећа, да би био одржан ниво конкурентности и предности коју има Српска, захваљујући природним изворима за производњу електричне енергије.

У вези са сектором пољопривреде, индустрије и услуга предложено је да буде урађена анализа ефеката подстицаја у привреди и пољопривреди и рационалног искориштавања подстицаја, те усмјеравање средстава ка извозно оријентисаним произвођачима, као и дефинисање мјера подршке за опоравак и повећање индустријске производње примјеном напреднијих и ефикаснијих технологија.

Привредна комора наглашава потребу подизања свијести и знања о моделу пословања према принципима циркуларне економије, односно да се води рачуна о животној средини, уштеди природних ресурса, смањењу количине отпада за депоновање, а у производним процесима обраћати пажњу и на потрошњу енергије и стављати акценат на коришћење обновљивих извора.

- Привредни модел у којем се отпад рециклира, поново искористи или поправи назива се циркуларном економијом, и потпуно је другачији од концепта који је данас доминантни модел привреде, а то је линеарни модел, односно линеарна економија, која се заснива на концепту узми - направи - искористи - одбаци, односно на експлоатација природних ресурса неопходних за производњу нових производа - указују из Привредне коморе Српске.

Из Привредне коморе појашњавају да то представља нови приступ који интегрише економију и систем управљања отпадом, а замишљен је да води обнови еко-система, уз велики број иновација и са значајним утицајем на навике друштва у цјелини.

- Привредна комора Српске је посвећена подизању свијести о значају промијене постојећег модела пословања који би ишао у правцу кориштења предности модела циркуларне економије. Предности су смањење отпада, повећање продуктивности ресурса, схватање да је отпад вриједан производ, побољшање рециклирања вриједних материјала, те минимизирање утицаја производње и потрошње на животну средину - истиче се у Приједлогу за програм економских реформи Српске за период 2021-2023. године.

Привредна комора наглашава да овај модел пословања доприноси одрживој, економски и енергетски ефикаснијој и конкурентнијој привредној дјелатности, а с обзиром на то да је препознат као један од приоритета ЕУ, постоје и бројни фондови намијењени увођењу циркуларне економије у пословање.

Због свега наведеног предложена је и подршка привредницима у прилагођавању пословања моделу циркуларне економије средствима Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност - прилагођавање јавног позива Фонда за пријаву пројеката тако да се омогући добијање средстава и за увођење циркуларности у пословању.

Привредна комора сматра да у области пружања услуга у угоститељским објектима треба наставити са подршком у облику туристичких ваучера, те измијенити постојећу уредбу о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Тим измјенама потребно је омогућити кориштење ваучера и малољетним лицима, као и њихово кориштење и у зимској туристичкој сезони, односно у току цијеле године, а не само од 15. јуна до 15. новембра.

Привредна комора Српске је прошле седмице доставила Влади Српске Приједлог за програм економских реформи за период 2021-2023.године.

Приједлог програма економских реформи и приједлог буџета су стратешки документи које припрема Влада Српске, а усваја Народна скупштина крајем календарске године.