latinica  ћирилица
29/09/2020 |  10:28 ⇒ 20:02 | Аутор: Политика

Нови пожари захватили виноградарске области Калифорније (ВИДЕО)

Ватрогасци у америчкој савезној држави Калифорнија боре се са новим пожарима у областима у којима се налазе виногради, сјеверно од Сан Франциска, док јаки вјетрови распирују ватрену стихију.
Горе виногради у Калифорнији - Фото: Screenshot
Горе виногради у КалифорнијиФото: Screenshot

Пожари су избили у Напа-Сонома области гдје се производи вино и у Шаста области на сјеверу Калифорније, што је натјерало многа домаћинства на евакуацију.

У виноградарској области пожари су захватили неколико винарија и домова у Санта Роси, јавља „Сан Франциско хроникл”, наводећи да су евакуисани корисници дома за старе.

Адвентистичка болница Света Хелена саопштила је да је обуставила пријем и све пацијенте евакуисала, преноси „Глас Америке”.

Пожари у виноградарским областима уништили су 44 квадратна километра земљишта, навео је Секретаријат за шумарство и противпожарну заштиту Калифорније.

Многа истраживања су посљедњих година доводила у везу пожаре у Америци са глобалним загријавањем и сагоријевањем угља, нафте и гаса, поготово што је клима у Калифорнији постала сувља усљед промјена, што биљке у тој области чини знатно подложнијим запаљивању, наводи „Глас Америке”, преноси Танјуг.

Током викенда, искључена је струја у областима у којима су јаки вјетрови због могућности да се оштети инфраструктура и изазову нове пожари.

Ове године у Калифорнији је било више од 8.100 пожара који су уништили готово 15.000 квадратних километара земљишта, уништили више од 7.000 зграда и усмртили 26 људи, додаје „Глас Америке”.