latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:36 | Аутор: СРНА

БиХ и Хрватска потписале Споразум о реконструкцији друмских мостова

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић потписали су данас Споразум између Савјета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова на државној граници.
Потписивање споразума (фото: Министарство саобраћаја и комуникација БиХ) -
Потписивање споразума (фото: Министарство саобраћаја и комуникација БиХ)

Митровић је рекао да без развоја инфраструктуре нема ни развоја региона и да је за БиХ и све људе који живе на овим просторима добра свака врста повезивања са земљама региона.

- Овај споразум омогућава нам да кренемо са одржавањем међудржавних мостова, за шта је на годишњем нивоу планирано 200.000 КМ за текуће одржавање мостова са Хрватском - рекао је Митровић, који борави у званичној посјети Хрватској.

Он каже да су за ванредно одржавање и реконструкцију мостова средства обезбијеђена из буџета БиХ и међународних обавеза БиХ, а евидентираће се као програм посебних намјена Министарства комуникација и транспорта у износу од око два милиона КМ за наредних пет година.

Митровић је нагласио да ће изградњом мостова са сусједним земљама мрежа ауто-путева у БиХ бити повезана на европску транспортну мрежу, што ће грађанима омогућити краће, брже, удобније и једноставније путовање до Европе, саопштено је из ресорног министарства.

Бутковић је рекао да данашње потписивање Споразума означава још један корак према јачој саобраћајној, али и економској повезаности Хрватске и БиХ.

- Одржавање и обнова мостова и саобраћајница на заједничкој граници једнако је важно за обје земље, јер само сарадњом можемо унаприједити заједничке везе, како саобраћајне, тако и економске. Одређени мостови који су, међу осталима, предмет данас потписаног Споразума су у заиста лошем стању и морамо брзо реаговати да бисмо их што прије довели у безбједно стање са саобраћајног аспекта - рекао је Бурковић.

Мостови, осим што спајају двије земље, каже Бутковић, у коначници повезују и становнике, а то је и циљ сваке овакве међудржавне сарадње.

Делегације два министарстава одржале су и билатерални састанак на којем је разговарано о унапређењу билатералних односа и регионалне сарадње, са посебним освртом на изградњу мостова Градишка и Брчко-Гуња, пуштање у саобраћај моста Свилај, те дефинисање трасе Јадранско-јонског ауто-пута.

Митровић се састао и са амбасадором БиХ у Хрватској Александром Врањешом.