latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:36 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Радојичић: Подршка за пројекте УДАС-а (ФОТО/ВИДЕО)

Град Бањалука подржаће иницијативу Организације ампутираца УДАС да се особама са инвалидитетом обезбиједи адекватна парцела у околини града како би се, на некомерцијалној основи, могли бавити урбаном пољопривредом, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.
Радојичић посјетио УДАС - Фото: РТРС
Радојичић посјетио УДАСФото: РТРС

Током данашње посјете УДАС-у Радојичић је нагласио да ће ускоро бити понуђена локација на којој би ова организација, али и друга удружења грађана, имала могућност да се баве урбаном пољопривредом. Он је нагласио да Бањалука улази у велики пројекат активног управљања имовином гдје ће градску имовину, прије свега земљиште, настојати корисгтити на рационалнији и квалитетнији начин, поготово ако се ради о пољопривредном земљишту.

- Основни циљ је да пољопривредно земљиште, које је у власништву Града, ставимо у функцију добробити грађана, односно да земљиште не буде запуштено. Имамо лијепо искуство са градским баштама, што је заиста један одличан примјер – навео је Радојичић.

Кад је ријеч о помоћи особама са ивалидитетом, Радојичић је додао да је Град пред потписом новог седмогодишњег уговора са превозницима у јавном градском превозу и да ће бити уведени нови стандарди.

- Један од нових стандарда које смо поставили пред превознике јесте да у року, не дужем од пет година, сви аутобуси буду прилагођени особама са инвалидитетом односно да имају улазну рампу – истакао је Радојичић.

Предсједник УДАСА, Жељко Волаш, изјавио је да ова организација, заједно са Градском управом и међународним организацијама, константно ради на побољшањеу услова живота особа са инвалидидтетом.

- Заједно радимо на јачању капацитета удружења која окупљају особе са инвалидитетом, грађанском учешћу ових опсоба у доношењу одлука, праћењу политика које доноси Град, а тичу се ове популације. Наш циљ је јачање улоге грађана и организација које окупљају особе са инвалидитетом, а укидање баријера је једна од кључних мјера за укључивање ових људи у редовне животне активности – закључио је Волаш.