latinica  ћирилица
29/09/2020 |  11:40 ⇒ 30/09/2020 | 14:20 | Аутор: СРНА

За осам мјесеци укупан обим размјене 2,85 милијарди долара

Република Српска је за осам мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене са иностранством од 2,85 милијарди долара, док је покривеност увоза извозом била 74 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

У посматраном периоду вриједност извоза била је око 1,21 милијарду долара, а увоза готово 1,64 милијарде долара.

За осам мјесеци ове године вриједност оствареног извоза мања је за 12,5 одсто, а увоза за 9,9 одсто у односу на исти период прошле године.

 

Електрична енергија има најзначајније мјесто међу извозном групама производа и чини удио од 8,4 одсто од укупно оствареног извоза, док у структури увоза највеће учешће од 4,7 одсто имају нафтна уља и уља од битуменских минерала.

Република Српска је за осам мјесеци ове године остварила највећи обим спољнотрговинске размјене од 468,63 милиона долара са Србијом, затим готово 398 милиона долара са Италијом, док је укупно остварени обим спољнотрговинске размјене са Њемачком био нешто више од 287 милиона долара.

Посматрано према групацијама земаља Република Српска је за осам мјесеци ове године у спољнотрговинском пословању са ЕУ остварила извоз од око 908,13 милиона долара, а увоз од приближно 939 милиона долара.

Економиста Стефан Маркићевић рекао је Срни да су већ евидентни помаци у кретању спољнотровинског пословања ка напријед након прољећног удара негативних ефеката вируса корона, а што показују мањи проценти пада увоза и извоза у односу на прошлогодишње упоредне периоде, посебно што су ти проценти видно мањи у пословању са ЕУ, као најзначајнијем партнеру Српске.

- Расту бројке извоза и увоза у апсолутном износу и када се гледа по мјесецима. Чињеница је да су ти бројеви нешто мањи у августу у односу на јул, али то је нека константа да пословање показује осцилације обично ка доле у том периоду, али су цифре у јулу веће од јунских, а оне од мајских - навео је Маркићевић.

Маркићевић је истакао да Република Српска све вријеме има проценат покривености увоза извозом који осцилира око једног процента доле или горе, што је у условима пословања привреде Српске добар показатељ.