latinica  ћирилица
29/09/2020 |  12:18 ⇒ 12:23 | Аутор: СРНА

Преминула Исидора Жебељан

Композоторка и редовна чланица Српске академије наука и уметности Исидора Жебељан /53/ преминула је након дуге и тешке болести, јавио је РТС.
Исидора Жебељан (фото:ртс) -
Исидора Жебељан (фото:ртс)

Жебељанова је била једна од најистакнутијих српских савремених композитора музике за позориште и филм, а компоновала је за више од тридесет позоришних представа у свим значајним кућама у Србији, Норвешкој, Хрватској и Црној Гори.

Она је радила на неколико филмских партитура, укључујући и оркестрацију музике Горана Бреговића за филмове "Дом за вешање", "Аризона дрим" и "Подземље" у режији Емира Кустурице.

За своја дјела добила је важне награде у земљи и у иностранству, међу којима је и Мокрањчева награда /2004/.

Жебељанова је изабрана за чланицу САНУ 2006. године, а Свјетске академије умјетности и наука 2012. године.

Берлински часопис Фрајтаг изабрао је Исидору Жебељан за једну од десет најперспективнијих јавних личности на свијету за 2009. годину.

Жебељанова је 2014. године, као прва јавна личност са Балкана, добила награду Парламентарне скупштине медитеранских земаља за достигнућа у области културе и умјетности.

Исидора Жебељан рођена је у Београду 27. септембра 1967. године а дипломирала је и магистрирала композицију на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Властимира Трајковића.

Од 2002. године на том факултету радила је као професор композиције.