latinica  ћирилица
29/09/2020 |  17:24 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Служен парастос за погинуле борце

У Доњем Забрђу код Угљевика обиљежен је Дан ове мјесне заједнице, а тим поводом служен је парастос за 16 погинулих бораца Војске Републике Српске и све погинуле мјештане током Народноослободилачког рата из овог мјеста.
Угљевик - сјећање - Фото: СРНА
Угљевик - сјећањеФото: СРНА

На спомен-обиљежју погинулима у протекла два рата уписано је 246 имена палих бораца и цивилних жртава.

Дан мјесне заједнице Доње Забрђе установљен је 1995. године када се из заробљеништва вратио 61 српски борац од којих су половина била мјештани. Они су 11 мјесеци били заточени у Тузли након заробљавања на мајевичкој Лисачи.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић рекао је да је на овом споменику уписано скоро 300 имена погинулих Срба у протеклим ратовима.

- Овај споменик свједочи да је српски народ водио одбрамбени рат јер је бранио своја огњишта и територију - рекао је Маринковић.

Предсједник Скупштине општине Угљевик Ђоко Симић, који је мјештанин Доњег Забрђа, истакао је да је данашњи дан за ово мјесто веома значајан јер су се из заробљеништва вратили младићи од којих је највише било управо из Забрђа.

- На спомен-обиљежју су имена погинулих мјештана из протеклих ратова и он симболизује историју кроз коју је прошао српски народ, а сви ратови су произвели да је огроман број младића од 18 до 30 година положио своје животе на бранику отаџбине - рекао је Симић.

Начелник општине Угљевик Василије Перић, који је присуствовао парастосу, нагласио је да сви грађани Републике Српске треба да слиједе идеале за које су се српски борци жртвовали.

Цвијеће на спомен-обиљежје положили су представници општине Угљевик, угљевичке Борачке организације, представници општине Беочин у Србији, мјесних заједница Доњег Забрђа и Сусека, те породице и саборци.