latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:13 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

ШГ "Романија": Примјер позитивног пословања (ВИДЕО)

Шумско газдинство "Романија" из Сокоца примјер је позитивног пословања и у вријеме пандемије. Учвршћена је сарадња са дрво-прерађивачима, који су носиоци привредних активности у овој општини.
Шумско газдинство Романија - Фото: РТРС
Шумско газдинство РоманијаФото: РТРС

Иако је у првих шест мјесеци у производном процесу учествовао минималан број радника, а пласирање производа на тржиште било отежано, остварен је позитивни пословни резултат од 400 хиљада марака. Прошла година завршена је са вишком од 200 хиљада, што значи да је соколачко Шумско газдинство изашло из губитка које је у првом полугодишту 2019. износило 600 хиљада марака.

- Важно је напоменути да је тренд раста настављен и послије шестомјесечног извјештаја и ако остане овакво стање и овакве околности, надамо се да ће и до краја године остати позитиван резултат, наравно у цифри коју још не можемо прецизно дефинисати - истакао је Страхиња Башевић, директор Шумског газдинства "Романија" Соколац.

Дрвопрерада је носилац развоја општине Соколац. Сарадња са дрвопрерађивачима је приоритет и ради останка грађана на простору Романије, кажу из Шумског газдинства.

- Било је разних потешкоћа око сарадње са Шумским газдинствима и коначно је успостављена реална сарадња, да се прати динамика, да се испоштују уговори. Наша фирма годишње преради неких 10 хиљада метара кубних трупаца - четинара, јеле, смрче и бора, а половина дође из Шумског газдинства "Романија" - поручио је Миле Трифуновић, директор фирме "Чајевић комерц" Соколац.

Број шумских крађа у 2020. години је смањен, захваљујући сарадњи са полицијским службеницима, сусједним општинама и локалним становништвом.

- Често добијамо позив и од њих да има неких шумских крађа, неко дошао да краде, онда ми интервенишемо, дођемо заплијенимо, напишемо пријаву - наглашава чувар шуме Дејан Вукосављевић. 

Његов колега Младенко Крунић истиче да се шума и по ноћи чува.

- Доста на терену проводимо времена, чак и у ноћним сатима смо ту и народ сам зна да се ми ту крећемо. Нема никаквих проблема, ако коме шта треба изађемо у сусрет - рекао је Крунић.

Од почетка године Шумско газдинство "Романија" из Сокоца асфалтирало је више шумских путева за шта је издвојено више од 250 хиљада марака. У плану је и пошумљавање 12 хектара површине на територији газдинства.