latinica  ћирилица
29/09/2020 |  19:15 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Подијељена нова опрема за 1.470 пољопривредника у Српској (ВИДЕО)

Нову производну сезону спремније ће дочекати 1.470 произвођача у Српској. Савремене пољопривредне машине и опрема коју су купили уз помоћ субвенција ресорног министарства у износу 30 одсто укупне инвестиције, знатно ће унаприједити производњу. За капиталне инвестиције, у овој години обезбијеђено је 14,3 милиона КМ, дупло више него прошле године. Сви захтјеви пољопривредника за суфинансирање куповине трактора и опреме су одобрени.
Капитална улагања у пољупривреду - Фото: РТРС
Капитална улагања у пољупривредуФото: РТРС

Нова механизација и опрема за сточарску и биљну производњу значајно ће унаприједити процес рада, повећаће конкурентност, али и производне капацитете. Уз помоћ подстицаја за капиталне инвестиције у износу 30 одсто, фармер Љубиша Гајић из Црњелова, комплетирао је пољопривредну механизацију куповином трактора и роло пресе - инвестирао је 150 хиљада и остварио 45 хиљада марака субвенције.

- За трактор смо добили 30 хиљада марака то је 30 одсто, а за пресу 15 хиљада. У року смо предали и Министарство је у року исплатило - истакао је Љубиша Гајић из Црњелова.  

Миле Глишић из Батковића обрађује 25 хектара, тови бикове и производи поврће. Тврди да је уз помоћ Министарства постигао да је просјечна старост његових пољопривредних машина пет година, што је боље него у ЕУ.

- Трактор је један од мањих трактора, а кошта 50 хиљада. Нисам се надао том брзином , добио сам поврат средстава, тако да много значи, те паре ће се уложити даље у производњу пшенице - прича Миле Глишић из Батковића.

Уз помоћ субвенција семберски повртари повећали су пластенички простор и унаприједили производњу. Вељко Кордић има око стотину пластеника, а купио је још 20.

- Нама значи много, добијете назад пола новца, можете даље да улажете. У пластеничкој производњи се исплати улагати новац, то је затворен простор, сигурнија производња - каже Вељко Кордић из Црњелова.

Из министарства подсјећају да су сви поднесени захтјеви одобрени са жељом да се помогне пољопривредницима. Највише захтјева односило се на куповину пољопривредних машина.

- Ове године су највише заинтересовани за механизацију. Укупно је било око 6 милиона и 700 хиљада КМ,, затим за објекте и опрема у сточарству и набавку технолошке опреме, око 2,5 милиона - истакао је Предраг Сладојевић, директор Агенције за аграрна плаћања.

Из Компензационог фонда који је обезбиједила Влада Српске, 830 произвођача, добило је средства, а преостале субвенције за капиталне инвестиције биће исплаћене из аграрног буџета, како захтјеви буду пристизали.