latinica  ћирилица
30/09/2020 |  08:15 ⇒ 18:52 | Аутор: sputniknews.com

Прва дебата Трампа и Бајдена протекла у међусобним увредама и оптужбама (ВИДЕО)

Дебата предјседничких кандидата Доналда Трампа и Џоа Бајдена у Кливледну показала је сву дубину подјела у америчком друштву пред новембарске предсједничке изборе. Дебату су обиљежиле међусобне увреде, свађе, надвикивање и оптужбе да ће уништити Америку.
Дебата Трампа и Бајдена у Кливленду (Фото: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg) -
Дебата Трампа и Бајдена у Кливленду (Фото: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg)

Бајден је, током дебате, у неколико наврата назвао Трампа “кловном“ и “лажовом“, док је Трамп противкандидату упутио серију прилично увредљивих тврдњи на рачун породице. Трамп је пред почетак дебате затражио да Бајдену буду прегледане уши, како би се видјело да у њих није сакрио “бубицу“ преко које би добијао савјете.

Кандидати се нису руковали због епидемиолошких мјера, а дебату су обиљежиле свађе, увреде, надвикивање, те је Бајден Трампу у једном тренутку чак рекао “Хоћеш ли ућутати, човјече“. Оба кандидата су један другог током дебате називали лажовима.

​Доналд Трамп и Џозеф Бајден оштро су супротставили ставове о кључним питањима за будућност САД. Бајден је оптужио Трампа да долива уље на ватру расних немира у Америци. Трамп је узвратио тврдњом да ће демократе, у случају побједе, уништити САД.

- Ви сте најгори председник кога је Америка икада имала - рекао је демократски кандидат за предсједника САД, Џозеф Бајден ривалу, предсједнику Доналду Трампу током прве од три дебате пред новембарске предсједничке изборе, пренио је РТС.

Током вјероватно најхаотичније предсједничке дебате у историји, Трамп је узвратио једнако жестоко, подсјећајући Американце да је Бајден током процеса доношења кривичнх закона 1994. године, припаднике афроамеричке заједнице назвао “суперпредаторима“.

​Модератору дебате, Крису Воласу са “Фокс њуза“, било је потребно безмало сат времена да заустави истовремена излагања двојице кандидата, али само накратко, јер су Трамп и Бајден и у наставку пречесто говорили углас.

Кандидат демократа није желио да одговори на ту оптужбу шефа Бијеле куће, наводећи да “насиље није добар одговор на насиље“ и оптужио Трампа да није повукао ни један позитиван потез послије убиства Џорџа Флојда у Минеаполису.

Агресивнији наступ Доналда Трампа аналитичари објашњавају лошим резултатима које су у првим дебатама имали његови претходници у Бијелој кући, Роналд Реган 1984. године, млађи Џорџ Буш 2004. и Барак Обама 2012. године.

​Једнако жестоке оптужбе двојица противкандидата су размијенила у дијелу расправе о расним проблемима у САД, при чему је Бајден оптужио Трампа да је напустио једнакост која је била најважнија у Америци, док је Трамп напао Бајдена да је завистан од гласова радикалних љевичара.

Реакција власти на пандемију вируса корона, такође, узбуркала је страсти међу кандидатима демократа и републиканаца, а Трамп је на оптужбе да лоше руководи кризом, одговорио да би у случају да су на власти демократе, у САД о ковида 19 умрло два милиона људи.

Од ковида је у САД умрло око 200.000 људи, док је заражено око два милиона.

- Бајден ће уништити ову земљу начином на који планира да се суочи са вирусом корона - рекао је Трамп и рекао Бајдену “ти ниси паметан, био си међу најгорим студентима“. Трамп је додао како је више урадио за 47 мјесеци свог мандата, него Бајден за 47 година.

​Додатне страсти узбуркала је тврдња Џоа Бајдена, који је дан уочи дебате изнио Њујорк тајмс, да је Трамп платио свега 750 долара федералног пореза на доходак, што је предсједник САД демантовао наводећи да је у федералну касу уплатио милионе долара.

- Постаће први предсједник у америчкој историји који ће иза себе оставити мање радних мјеста него што је затекао. Не може поправи економију док не ријеши здравствену кризу - рекао је Бајден.

​Трамп је ошрто узвратио, наводећи примјер Њујорка на чијем су челу демократе.

- То је град духова. Плашим се да никада неће успјети да се опорави - рекао је Трамп.

Током расправе о реакцији Бијеле куће на пандемију вируса корона, Бајден је подсјетио да је Трамп “позивао присталице да пију варикину - те да ће здравствена криза бити окончана до Ускрса.

Дебата у Кливленду прва је од неколико које ће бити одржане до предсједничких избора. Дебату у Кливленду је, према процјенама, преко телевизије и интернета пратило око 100 милиона људи.