latinica  ћирилица
30/09/2020 |  08:19 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Дводневна сједница ВСТС у Требињу

Редовна сједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ биће одржана данас и сутра у Требињу, најављено је из ове правосудне институције.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Првог дана засједања, према предложеном дневном реду, биће покренута процедура жријебања за избор нових чланова Савјета.

Слиједе именовања судије Врховног суда Републике Српске, те судија у Окружном суду у Бањалуци и Основном суду у Шамцу.

Чланови Савјета именоваће и предсједника Апелационог суда Брчко дистрикта.

У правосудним институцијама Федерације БиХ биће именован главни тужилац и његов замјеник у Кантоналном тужилаштву Средњобосанског кантона, као и замјеник главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Западнохерцеговачког кантона.

Предвиђена су и именовања судија у општинским судовима у Ливну, Лукавцу и Зеници, као и додатних судија у Општинском суду у Тузли.

Пред члановима Савјета наћи ће се и информација о нацрту измјена и допуна Закона о ВСТС-у, одлучивање о захтјеву за изузеће главног дисциплинског тужиоца, те давање сагласности на донацију ОЕБС-а правосудним институцијама у циљу пружања помоћи у заштити од пандемије ковида 19.

Сутра, другог дана засједања, чланови Савјета ће разматрати приједлог нових критерија ВСТС-а за одређивање потребног броја запослених у тужилаштвима.

На дневном реду, између осталог, је и редовна информација о праћењу рада правосудних институција на предметима корупције и организованог криминала високог нивоа у БиХ, као и посебна информација о изјашњењима судова у поступку реализације закључка ВСТС-а са сједнице одржане у мају, о околностима које су утицале на њихов рад у предметима високог нивоа корупције и организованог криминала и довеле до дугог трајања поступка.