latinica  ћирилица
30/09/2020 |  08:46 ⇒ 12:37 | Аутор: sputniknews.com

ИСИЛ у Сирији више не постоји: Шојгу открио број ликвидираних терориста

Руска војска је у Сирији ликвидирала више од 133 хиљада терориста, укључујући и 4,5 хиљаде из земаља-чланица Заједнице независних држава, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу у интервјуу за лист “Красна звезда“.
Сергеј Шојгу         (Фото:intermagazin.rs) -
Сергеј Шојгу (Фото:intermagazin.rs)

Према његовим ријечима, ликвидирано је 865 вођа, а задатак који је врховни командант поставио пре пет година – “у потпуности је обављен“.

- Међународна терористичка организација ИСИЛ више не постоји у Сирији, ниједан терориста није ушао у Русију - додао је Шојгу.

Министар је истакао да је читавом међународном терористичком подземљу нанесена велика штета, осујећена је финансијска подршка организацијама и систем њиховог обезбјеђивања ресурса.

- Ефикасне акције Оружаних снага Русије у Сирији поставиле су поуздану баријеру на путу даљег ширења дјелатности терористичких организација, посебно на сусједне територије - истакао је министар одбране Русије.


Шојгу је такође нагласио да је прије почетка војних операција у Сирији руска група формирана у највећој тајности. Укључивала је 34 авиона и 16 хеликоптера, као и јединице за борбену и логистичку подршку, безбједносне и Снаге за специјалне операције.

Десетине јединица технике, стотине војника као и огромне залихе материјалних средстава оперативно су пребачени на удаљеност већу од 2.500 километара уз поштовање невиђених мјера камуфлаже, додао је Шојгу.

Према његовим ријечима, појављивање “толико моћне формације“ на толикој удаљености од руске територије “за многе је било неочекивано“.

Шојгу је додао да је искуство у борбама током операција у Сирији стекло око 90 одсто руских пилота и 60 одсто морнара.

Он је такође саопштио је да је Министарство одбране Русије донело одлуку о додатној набавци авиона Су-34 и Су-30СМ, као и хеликоптера Ми-28Н и Ка-52 због њиховог успјешног рада у Сирији.