latinica  ћирилица
30/09/2020 |  09:01 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Јовић о мигрантској кризи: Потребна сарадња свих нивоа власти

Замјеник министра безбједности у Савјету министара Недељко Јовић оцијенио је да је стање миграција нешто повољније у посљедње вријеме у односу на период након ублажавања мјера изазваних ковидом 19, када је био веома снажан миграциони притисак.
Мигранти -
Мигранти

Јовић је нагласио да Министарство безбједности ради све што му је у опису надлежности да смањи мигрантски притисак, те да посљедњи потези које су повучени на терену показују да иде на боље, али да је потребна сарадња свих нивоа како би се успјешно одговорило на овај крупан хуманитарни и безбједносни изазов.

- И поред повољнијег стања у области нерегуларних миграција, које ће се по мојој процјени наставити све до прољећа, сугеришем да је у међувремену потребно радити на даљем јачању Граничне полиције, других полицијских агенција и Службе за послове са странцима - рекао је Јовић за Глас Српске.

Јовић је нагласио да ће ускоро почети рад на новој Стратегији за борбу против илегалних миграција, те да је усвојен план пријема кадета у Граничну полицију гдје ће у првој фази бити примљено 125 кадета у чину полицајац и 25 у чину млађи инспектор.

Он је додао и да су полицијске агенције спремне да ојачају испомоћ Граничној полицији.

- Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач недавно је, на састанку са министром безбједности у Савјету министара Селмом Цикотићем, исказао спремност за ангажовање још 100 до 150 службеника на заштити источне границе -  подсјетио је Јовић.

Према његовим ријечима, као испомоћ граничарима, у шест мјесеци, Агенција за истраге и заштиту, Министарство унутрашњих послова Српске и Дирекција за координацију полицијских тијела ангажованли су 775 службеника на заштити источне границе.

- Очекујем смањење притиска на БиХ како због боље контроле источне границе, што обесхрабрује мигранте, тако и због временских услова јер ће расти водостај Дрине и биће смањене могућности за пјешачки прелазак, па ће се руте помјерати од Зворника према Братунцу и то чамцима, што је лакше контролисати - додао је Јовић.

Он је рекао да у прихватним центрима тренутно борави 5.989 нерегуларних миграната, те да се у посљедњих мјесец дана региструје смањен дневни улазак у БиХ, који је у просјеку око или испод 100, док је прије неколико мјесеци био око 150.