latinica  ћирилица
30/09/2020 |  09:38 ⇒ 12:38 | Аутор: sputniknews.com

Пашињан: Јереван увијек спреман на мирно рјешење у Карабаху

Јереван је увијек био спреман за мирно рјешавање проблема Карабаха, али неће рјешавати то питање на штету националне безбједности, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.
Никол Пашињан (фото:Sputnik) -
Никол Пашињан (фото:Sputnik)

- Јерменија је увијек била спремна за мирно рјешавање проблема Карабаха, али то не значи да је спремна да то питање ријеши на штету националне безбједности и на уштрб безбједности Карабаха - истакао је Пашињан на конференцији за новинаре у Јеревану.

Он је додао да Јерменија не разматра питање увођења мировних снага у зону сукоба у Карабаху.

Према ријечима премијера, Јерменија је у сталном контакту са партнерима у Организацији уговора о колективној безбједности (ОДКБ) у вези са ситуацијом у Нагорно-Карабаху, али је спремна да осигура своју безбједност без учешћа ове организације.

- Разматрање учешћа ОДКБ-а представља политичко питање. Блиско сарађујемо са нашим партнерима у организацији, обавјештавамо их о насталој ситуацији. Међутим, Јерменија је спремна да штити своју безбједност са или без учешћа ОДКБ-а - истакао је он.

Пашињан је рекао и да власти Јерменије у вези са тренутном ситуацијом разматрају признавање независности Нагорно-Карабаха.

- Да, на нашем дневном реду је питање признавања независности Нагорно-Карабаха. Такође постоји могућност закључења војно-политичког савеза са Карабахом - прецизирао је он.