latinica  ћирилица
30/09/2020 |  09:42 ⇒ 09:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенци изгласали забрану рада продавница недјељом

Продавнице у Словенији ће недјељом и празницима бити затворене, одлучили су посланици у парламенту.
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Љубљана (фото: Roman Babakin / shutterstock.com)

Измjенама Закона о трговини, за чије су усвајање у парламенту јуче гласала 72 од 88 посланика, уз ријетке изузетке се забрањује рад продавница недјељом и празницима.

Од забране су изузете трговине с продајним простором до 200 квадратних метара на бензинским пумпама, граничним прелазима, лукама, аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама и болницама, преноси Индикатор.ба.

Такође, недјељом и државним празницима ће бити отворене и преостале мање радње површине до 200 квадратних метара, ако у њима послове обављају трговински субјекти, односно њихови представници, али и ученици, студенти и пензионери.

Питање да ли продавнице треба да буду затворене недјељом и празницима мучи јавност у Словенији деценијама. Њиме се бавио Уставни суд, а у септембру 2003. грађани су о томе питани и на референдуму. Забрану рада недјељном је тада подржало нешто више од 57 посто гласача који су изашли на биралишта.

Привредна комора Словеније се противи амандманима усвојеним јуче, а најавила је и могућност оцјене уставности законског рјешења.